Wethouder Arjan Spaans draait symbolisch de gaskraan dicht.
Wethouder Arjan Spaans draait symbolisch de gaskraan dicht. Foto: Pedro Sluiter

SWZ maakt eerste grote verduurzamingsslag: 151 woningen aardgasvrij

Algemeen

ZWOLLE-ZUID – In Oldenelerbroek in Zwolle-Zuid worden in een periode van circa een jaar 151 woningen van woningcorporatie SWZ gasvrij gemaakt. Maandag was het officiële startsein, waarbij wethouder Arjan Spaans symbolisch de gaskraan dichtdraaide.

Het project was al eerder gestart. Inmiddels zijn al achttien woningen aardgasvrij gemaakt. De renovatie neemt per woning zo’n vijftien dagen in beslag. In deze periode worden flink wat duurzame renovaties toegepast. 

Er wordt een waterpomp geplaatst, de vloer wordt geĂŻsoleerd en elke woning wordt voorzien van trippleglas en een inductiekookplaat. Daarnaast krijgt elke woning een nieuwe voordeur met een isolerende werking. Huurders mogen zelf een kleur kiezen. Ook worden kieren en naden gedicht om koude luchtstromen te voorkomen, voor een optimale werking van de warmtepomp. Deze werkt het beste bij een goed geĂŻsoleerde en luchtdichte woning. Daarom wordt dit ook in de renovatie meegenomen. Tevens krijgen alle woningen zes zonnepanelen. 

Directeur-bestuurder Wiepke van Erp Taalman Kip van SWZ sprak van een bijzonder moment. “We zijn blij dat huurders positief reageerden op het plan om de woningen aardgasvrij te maken. Het is gelukt om 80 procent van de huurders mee te krijgen. Met de overige huurders volgen er nog gesprekken. De verduurzaming is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van onze huurders.” 

Met het aardgasvrij maken van 151 woningen maakt SWZ een eerste grote slag, maar ook niet meer dan dat. Er moet nog heel wat gebeuren. In 2050 dienen alle huizen van de woningcorporaties gasloos te zijn.

Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh