Afbeelding
Foto: Eigen foto

Shonaleigh vertelt Tobias and the Snow Tear

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE – Productiehuis De Verhalenboot programmeert van dinsdag 12 tot en met donderdag 14 oktober het driedaagse online event Tellers, Tales and Tradition, waarin de Engels-joodse vertelster Shonaleigh Cumbers de verhalen vertelt van Tobias and the Snow Tear. Tickets zijn te koop via www.deverhalenboot.nl/programma.

“Verhalen vertellen behoort tot de Nederlandse inventaris voor immaterieel erfgoed”, meldt Productiehuis De Verhalenboot. Het is één van de redenen waarom ze zich beijvert voor behoud ervan. Jaarlijks programmeert De Verhalenboot tweemaal Tellers, Tales and Tradition. Tobias and the Snow Tear is één van de delen uit de honderden verhalen tellende Menassah Cyclus. Het is een kans om kennis te maken met een oeroude wijze van vertellen, waarbij verhalen worden verteld als een labyrint van verschillende mythologische vertellingen.

Vuurwolf

De vuurwolf is gemaakt van de ziel van iemand die zó erg gezondigd heeft tegen de mensheid dat hij gedoemd is om als vuurwolf de wereld te bewandelen. Toch offert hij zich op voor Tobias, een herder, echtgenoot en vader. In zijn stervende ogen ziet Tobias een sneeuwtraan. Hij neemt de traan mee en gaat de wereld in, op zoek naar vergiffenis voor deze ziel. Dit ongelooflijke verhaal gaat over verlossing en over de aard van vergeving. 

Verteltraditie

Shonaleigh is een internationaal gerespecteerd vertelster en traditiebewaarder. Ze is geboren in Oldenzaal en groeide op in Engeland. Zij is een Drut´syla, een vertelster in de joodse traditie. Deze orale traditie van het herinneren en vertellen van duizenden traditionele verhalen werd eeuwenlang doorgegeven via generaties van joodse vrouwen. Shonaleigh vertelt ze wereldwijd en zorgt er momenteel voor dat al deze verhalen worden opgenomen op audio, zodat ze niet verloren gaan.

Kans

Publiek kan ofwel alle drie avonden komen luisteren ofwel alleen woensdagavond één uur. Degenen die meer willen lezen over de geschiedenis van de Drut’syla-traditie, en het levensverhaal van Shonaleigh in het bijzonder, kunnen kijken op www.deverhalenboot.nl/verteltraditie. Daar staan ook de volgende data van Tellers, Tales and Tradition vermeld. De online driedaagse Tellers, Tales and Tradition is van dinsdag 12 oktober tot en met donderdag 14 oktober van 19.00 tot 22.00 uur. De online avondvoorstelling Tobias and the Snow Tear is op woensdag 13 oktober van 21.00 tot 22.00 uur.

Bezoek voor meer informatie en ticketverkoop www.deverhalenboot.nl/programma.