Windesheimstudenten ontwerpen bekerhouder uit gerecycled plastic

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - Koffie halen met een bekerhouder, gemaakt van gerecycled plastic? Binnenkort kan dit, want vanaf 12 maart is er gestart met de inzameling van plastic flesjes op de campus van het Windesheimcollege. De ingeleverde flesjes worden door Van Gansewinkel gescheiden ingezameld en omgezet tot PET-granulaat, een grondstof die gebruikt wordt voor het maken van nieuwe producten. En vervolgens gegoten tot een bekerhouder, ontworpen door studenten.

Van Gansewinkel en ISS Catering werken samen met Windesheim om studenten op de campus te stimuleren hun plastic flesjes in te leveren. Op de hogeschool staan vijftig speciale containers van Van Gansewinkel met daarop de tekst: "Lever hier je plastic fles in". Zo werkt Windesheim samen met zijn partners aan het recyclen van afval tot nieuwe producten. De insteek voor dit project is de Cradle to Cradle filosofie. Nis Baar, Cradle to Cradle consultant bij Van Gansewinkel Noord-Nederland: "Afval is voedsel. Dat is het principe achter Cradle to Cradle. Bij een project zoals deze maken we de cirkel rond: het afval - in dit geval de flesjes - verwerken we tot granulaat dat als `voedsel´ dient voor de bekerhouders. Wanneer we afval een tweede leven kunnen geven, blijven schaarse grondstoffen behouden en beperken we CO2-uitstoot."

Lectoraat Kunststoftechnologie
Bij het productieproces van de bekerhouder is het lectoraat Kunststoftechnologie een belangrijke partner. Met hun technische kennis realiseren zij in hun eigen Polymer Science Park de productie. Het Polymer Science Park is een open innovatiecentrum voor bedrijven en het onderwijs. Hier wordt kennis en onderzoek op het gebied van kunststoftechnologie verbreed en verbeterd. Het lectoraat Kunststoftechnologie en een aantal studenten van de technische opleidingen zijn nauw betrokken bij de productie van de bekerhouders. De nieuw ontwikkelde bekerhouders zijn vanaf begin mei in de kleuren oranje, rood, wit en blauw te koop op de Campus.

Duurzame campus
Van fles tot bekerhouder past binnen het project Duurzame campus, gestart om te voldoen aan de gestelde energiebesparing. Windesheim ondertekende in 2010 de meerjarenafspraken. Met deze afspraken geeft Windesheim aan dat zij energiebesparingen wil realiseren en dat zij bewustwording bij studenten en medewerkers wil vergroten om duurzamer te handelen.