Thai en Dinh Phan; de tweeling die de Aziatische supermarkt van nieuw elan voorziet. Met een soortgelijke zaak in Leeuwarden waar hun ‘grote broer’ de leiding heeft.
Thai en Dinh Phan; de tweeling die de Aziatische supermarkt van nieuw elan voorziet. Met een soortgelijke zaak in Leeuwarden waar hun ‘grote broer’ de leiding heeft. Pedro Sluiter

Chinees Nieuwjaar met de Phan-twins: buiten de comfortzone gaan koken

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

Door Peter de Jong/foto’s Pedro Sluiter

Twee jaar geleden is het beheer van de Aziatische supermarkt Thien Hung op de Rembrandtlaan uitgebreid met Thai en Dinh Phan. De 24-jarige tweeling staan hun moeder bij die, na bijna dertig jaar ‘supermarkten’, iets meer naar de achtergrond verhuist maar wel aanwezig blijft.

Tweelingen zijn er in alle maten en soorten. Groot, klein, dik, dun, bekend en onbekend. Zwolle herbergt natuurlijk de Mulder-twins waarvan Ronald volgende week maandag aast op de Olympische sprinttitel van broer Michel. Minder sportief maar in Zwolle bij thuiskokers bekend als de ‘Vietnamese tweeling’, zijn Thai en Dinh. Laatstgenoemde door intimi met ‘dédé’ aangesproken. Geboren en getogen Zwollenaren, dus Blauwvingers, die al op 8-jarige leeftijd bij hun ouders in de zaak hand- en spandiensten verrichtten. Na wat omzwervingen buiten de stad –Thai woonde vanwege een studie tijdelijk in Rotterdam, Dinh heeft tot 2016 in Amsterdam gewoond en gestudeerd – komt de tweeling tot een eensluidend toekomstperspectief: de zaak van hun moeder voortzetten. Aldus geschiedde en met de opgedane productervaring in de huiselijke kring, worden de contouren van de Thien Hung Asian Supermarkt nieuwe stijl langzaam zichtbaar. Ambities volop, en de lach van de twee verschijnt ook tijdens dit gesprek meerdere keren op beider gezicht. “Uitbreiden, de zaak iets strakker, moderner en toegankelijker maken en het invoeren van een scansysteem. Daar gaan wij eerst aan werken”, aldus Thai.

SRV wagen

In de afgelopen dertig jaar heeft de familie Phan de Aziatische productenlijn met verve in de markt gezet. Een erfenis die de tweeling graag overneemt. Van een soort SRV wagen aan huis naar een grote winkel nabij het centrum van de stad. Thai en Dinh hebben de voortgang van dichtbij meegemaakt. “Dit is geen normale supermarkt. Meer een speciaal zaak. Zeker voor mensen die geïnteresseerd zijn in de Aziatische eetcultuur. Die ook open staan voor anders koken. Wij willen hen dan graag adviseren. Maar andersom gebeurt ook. We leren als het ware van elkaar. Bij ons is geen dag hetzelfde. Vulploegmedewerkers doen meer dan alleen vakken vullen; zij geven advies en spelen op de juiste manier in op vragen van de klant. Een flexibele instelling, pro actief denken en vooral klantvriendelijkheid”, zegt Dinh die net als broer Thai exotisch koken voor een belangrijk deel zichzelf heeft aangeleerd. “Veel experimenteren met het grote voordeel voor ons dat wij vanuit de winkel over alle ingrediënten kunnen beschikken. Exotisch koken is in feite een andere manier van koken. Zeg maar, buiten je comfortzone gaan. Een geweldige uitdaging”.

Jaar van de Hond

Komend weekend, vrijdag 16 en zaterdag 17 februari, wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd. Een feest dat in het teken staat van Het jaar van de Hond; een jaar waarin idealen richtinggevend zijn en samenwerking de harmonie bevordert. Dinh heeft in zijn Amsterdamse periode het feest in de hoofdstad meegemaakt. “Heel groot, met optochten. Dat gebeurt in Zwolle niet. In onze supermarkt gaan wij het Chinees Nieuwjaar vieren met proeverijtjes, kookdemonstraties en flinke kortingen op nagenoeg al onze producten. Ook hebben wij twee Zwolse restaurants uitgenodigd voor live cooking. Op deze manier hopen wij veel Zwollenaren bij het feest te betrekken. De interesse voor het Chinees Nieuwjaar is er al wel. Zo heeft het wijkcentrum in de Kamperpoort al eens uitgesproken dat zij best een samenwerking willen aangaan om meer aandacht te schenken aan dit Nieuwjaarsfeest. Op die uitnodiging gaan wij graag in.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30