Afbeelding
Aangeleverd

Oók bedrijven blijven verduurzamen!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Verduurzaming is al jarenlang een belangrijke trend. We proberen massaal de klimaatveranderingen tegen te gaan en ons steentje bij te dragen. De trend verduurzamen is door de coronacrisis wel een beetje op de achtergrond geraakt. COVID-19 houdt namelijk de hele wereld in zijn greep. Toch zien we ook tíjdens de crisis dat zowel particulieren als bedrijven proberen te verduurzamen. Zeker omdat dit een mooi moment is om daarmee aan de slag te gaan. De verwachting is dan ook dat de meeste bedrijven na de crisis al ver zijn in het verduurzamen. Er zijn zelfs nu al een aantal bedrijven met de meest innovatieve, duurzame ideeën. We lichten twee bedrijven uit twee totaal verschillende branches toe!

Dé duurzame rijplaat

Een sector die druk bezig is met verduurzamen is de bouwsector. Denk aan het hergebruik van materialen en onderdelen, duurzame mobiliteit en de verduurzaming van gebouwen. Ook op de bouwplaats zelf is te zien dat de sector met duurzaamheid bezig is. Bij het woord verduurzamen denk je wellicht niet direct aan rijplaten. Toch is er een bedrijf dat de rijplaten al heeft ‘verduurzaamd’. Sterker nog, het is een goed voorbeeld van hoe je de natuur op de bouwplaats kunt behouden. Als er op locatie een bouwplaats wordt aangelegd, heeft deze een ondergrond nodig en een tijdelijke weg naar de bouwplaats toe. Traditioneel gezien worden daar houten draglineschotten voor gebruikt. Om deze te plaatsten dient een puin- of zandbed te worden aangelegd. Daarnaast rijden vrachtwagens, heftruckwagens en tractors over deze draglineschotten heen. Flora en fauna raakt daardoor behoorlijk beschadigd. Ferex rijplaten heeft daarvoor een oplossing bedacht. Dit bedrijf heeft composiet rijplaten ontwikkeld. Het materiaal is licht van gewicht en biedt optimale spreiding van de belasting van vrachtwagens. Daardoor komt er minder druk op de ondergrond en blijft flora en fauna grotendeels behouden.

De laadpaal als ultiem voorbeeld

Dat benzine en dieselauto’s schadelijke gassen uitlaten is algemeen bekend. Daarom heeft de Nederlandse overheid ook als doel gesteld om vanaf 2030 alleen nog maar elektrische auto’s op de markt te brengen. Het effect daarvan zien we nu al. Er rijden steeds meer elektrische auto’s op het Nederlandse wegennet, wat betekent dat ook steeds meer auto’s opgeladen moeten worden. Het beste is natuurlijk om je auto dan direct op te laden met groene stroom. Denk aan windenergie of zonne-energie. Lanova laadpalen heeft daarom een ‘slimme’ laadpaal ontwikkeld die groene energiebronnen kan herkennen. Met deze laadpaal wordt je ecologische voetafdruk per gereden kilometer nóg minder. Dat maakt deze laadpaal het ultieme voorbeeld van verduurzaming. Het beste nieuws: voor iedere elektrische auto is zo’n laadpaal beschikbaar!

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30