Afbeelding
Aangeleverd

Reizen binnen Europa wordt weer lastiger door omikron

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het leek allemaal behoorlijk duidelijk sinds de komst van de CoronaCheck app. Een volledige vaccinatie, herstelbewijs of negatieve coronatest waren geldige coronabewijzen. Veel Europese landen gooien nu weer roet in dit systeem door hun inreisregels aan te passen. In Italië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, is nu bijvoorbeeld weer een negatieve COVID-19 test verplicht voor iedereen, gevaccineerd of niet. 

Extra zorgen rondom kerstperiode

De World Health Organization (WHO) heeft de omikronvariant als ‘zorgwekkend’ geclassificeerd. Ook zijn coronabesmettingen op veel plekken in Europa de laatste tijd ontzettend gestegen. Zeker rond de kerstperiode gaan veel mensen op reis en daarom hebben sommige EU-landen strengere regels ingevoerd. De lijst met Europese landen die strengere inreisregels heeft ingevoerd wordt helaas steeds langer. Als je op reis gaat is het daarom essentieel om het nieuws te blijven volgen. 

Wat zijn de nieuwe regels precies

De grootste verandering voor reizen binnen Europa is dat enkele landen nu van alle reizigers een negatieve COVID-19 testuitslag vereisen. De minimumleeftijd voor de testplicht verschilt. Ook zijn EU-landen niet eensgezind over de soort test die moeten worden afgenomen, en hoelang deze geldig is. Dit is dus iets om op te letten als je binnenkort op reis gaat. 

Updates van Europese inreisregels

  • Italië, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland vereisen van reizigers een negatieve COVID-19 test. Specifieke voorwaarden aan de test verschillen, dubbelcheck dit dus op tijd. 
  • Niet-gevaccineerden moeten bij aankomst in Italië 5 dagen in quarantaine
  • Frankrijk heeft nieuwe eisen aan vaccinatie gesteld. Vanaf 15 januari 2021 is een volledige vaccinatie geen geldig coronabewijs als de tweede prik langer dan 270 dagen geleden is toegediend. 
  • Niet veranderd: veel EU-landen hebben sinds corona een passenger locator form ingevoerd. Dit formulier moet meestal digitaal ingevuld worden voor vertrek. 
  • Ook gelden er in sommige Europese landen strengere lokale regels. Als je op skivakantie gaat of een stedentrip maakt, wees dan op de hoogte van actuele vereisten om deze dingen te kunnen doen. 

Is vrij reizen binnen de EU voorbij?

Vanuit de Europese Commissie zijn mensen niet blij met het feit dat steeds meer EU-landen hun eigen inreisregels maken. Het gaat namelijk in tegen een van de belangrijkste principes van de Euopese Unie; vrij reizen voor iedereen onder gelijke voorwaarden. Tijdens corona hebben veel landen hun eigen regels gemaakt. Hoelang dit blijft is onduidelijk, maar hopelijk zal in 2022 coronaregelgeving duidelijker worden.

Conclusie

Iedereen die in Europa op vakantie gaat tijdens de kerstperiode moet rekening houden met extra inreisregels. De meeste overheden communiceren nieuwe regels enkele dagen van tevoren. Dit kan kort dag zijn en daarom is het essentieel om actuele regels voor je bestemming nauw in de gaten te houden.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30