Tennisser Peter Buter van De Pelikaan
Tennisser Peter Buter van De Pelikaan Pedro Sluiter

Tachtigjarige Zwollenaar maakt zich op voor WK: 'Ik ga nog steeds beter tennissen'

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

ZWOLLE – In de Nederlandse competitie tennist de tachtigjarige Peter Buter tegen spelers die aanzienlijk jonger zijn dan zijn zoon, in Duitsland speelt de Zwollenaar in de 75+-competitie en op de WK Super-Seniors treft Buter in september de beste tennissers ter wereld van 65 jaar en ouder. Eerder dit jaar werd hij voor het eerst Nederlands kampioen in zijn leeftijdsklasse, op drie onderdelen nog wel. "Ik ga nog steeds beter tennissen."

Buter voetbalde in zijn jongere jaren niet onverdienstelijk bij ZAC en kreeg naar eigen zeggen een aanbod van Zwolsche Boys om het betaald voetbal in te gaan, maar nam het tennisracket ter hand toen een blessure het voetballen schier onmogelijk maakte. “Ik was 38 en het spel greep me meteen.” Buter weet nog goed hoe hij door de ballotagecommissie moest om lid te worden. “Het was nog echt een elitesport toen. Nu zijn ze blij als ze leden krijgen.”

Buter begon via een kennis bij TV PAF, maar werd daarna om logistieke redenen lid van ZTC De Pelikaan en daar hebben we afgesproken voor het interview. Omdat bijna alle tennisbanen 'eruit liggen' en de regen met bakken uit de lucht valt geeft het achter de 'SportCampus' en tussen de bomen verscholen tennispark een wat desolate aanblik. Het moment om de banen te vervangen is goed gekozen; veel leden zijn op vakantie. In een lege kantine vertelt Buter over zijn loopbaan in het 'veteranentennis', een term waar de KNLTB in 2018 afscheid van nam omdat de jongste groep (35+'ers) zich niet daar niet thuis bij voelde. Met de term 'Seniors' sloot de bond bovendien aan bij de internationale benaming voor deze leeftijdsgroep.

De ITF Super-Seniors World Team Championships. Zo heet officieel het toernooi waar de tachtigjarige Buter namens Nederland aan de start staat, volgende maand in het Kroatische Umag. 'Super-Seniors' staat voor de leeftijdsgroep vanaf 65 jaar. Daarnaast zijn er 'Seniors' en 'Young Seniors'.

Meedoen aan zo'n wereldkampioenschap betekent voor Buter een week topsport gevolgd door een week, of langer, vakantie. Dat doet hij samen met zijn vrouw, eveneens een tennisliefhebber. Zijn tweede WK-deelname, in 2007, koppelde hij aan een vakantie van vijf weken. “Met de camper door Nieuw-Zeeland, dat is het mooiste land ter wereld. In Turkije zijn we wel vier keer geweest. De Turken maken er een spektakel van. Die zetten echt een geweldig toernooi neer. Kroatie wordt nu de derde keer. Dat is ook een heel mooi land.”

Hoewel Buter al een zevenvoudig WK-deelnemer is, beleeft hij dit jaar toch een primeur. Hij doet namelijk voor het eerst mee aan de 'Individual Championships', die altijd direct na de Team Championships plaats vinden. “Mijn vrouw is altijd mee en die heeft dan de hele week al gekeken. Zij vindt tennis heel leuk, maar wil ook wel wat van zo'n land zien.” Omdat er dit jaar een vriendin meegaat die zijn vrouw gezelschap houdt, besloot Buter zijn geluk ook maar eens te beproeven in het individuele kampioenschap.

'Op deze leeftijd moet je ook geluk hebben'

De Zwollenaar geniet met volle teugen van de sport die hem fit houdt, een doel geeft, en mooie delen van de wereld laat zien. Hij volgt het internationale toptennis op de voet en staat minimaal vier keer per week op de baan. Om topfit te blijven doen hij en zijn vrouw ook elke ochtend een half uur aerobics. “Op deze leeftijd moet je ook geluk hebben. Je herstelt niet zo snel meer van blessures. Vandaag zit je hier, morgen kun je in bed liggen. Mijn vrouw zegt ook wel eens: 'Moet je weer naar Duitsland, in de auto, je bent tachtig jaar, is dat wel verantwoord?' Ik vind van wel, nog wel. Maar als je foutjes gaat maken in het verkeer, wordt het een ander verhaal.”

Beter dan ooit

Hoe lang hij nog doorgaat, durft Buter niet te zeggen, maar gezien de stijgende lijn in zijn prestaties is hij er nog lang niet klaar mee. "Het klinkt raar, maar ik ga nog steeds beter tennissen." Dat hij beter is dan ooit, blijkt wel uit het feit dat hij dit jaar eindelijk de Nederlandse enkelspeltitel veroverde, na vier verloren finales. Op de NKS35+ Indoor klopte hij de man die negen jaar achtereen kampioen werd en Buter daarbij regelmatig naar huis stuurde, Michael van Berckel. Daarnaast veroverde Buter nog twee Nederlandse titels in het dubbelspel en daarmee zorgde hij voor een vrij uitzonderlijke prestatie. "Drie titels op één NK, dat zie je niet vaak", weet Buter. Het succes smaakt naar meer. Vanaf morgen (19 augustus) gaat de Zwollenaar op de buitenbanen (gravel) voor de Nederlandse titel in het herenenkelspel en herendubbelspel 80+.

Old Stars Tennis
Er was al onder meer Old Stars Rugby en Handbal en natuurlijk het flink gepromote 'Walking Football', maar voor tennis was er nog geen speciale ouderenvariant. Daar is nu verandering in gekomen en wellicht dat Zwolle binnenkort ook kennismaakt met Old Stars Tennis.

Bij OLTC Ready in Oldenzaal was donderdag de landelijk aftrap van het initiatief dat is ontwikkeld door het Nationaal Ouderenfonds en KNLTB. Tennislegende Tom Okker gaf een clinic. Buter was één van de aanwezigen in Oldenzaal en zou het toejuichen als Old Stars Tennis ook de weg naar Zwolle vindt. “Misschien is het een eye-opener voor Zwolle.” Buter is pontificaal te zien op een foto die gebruikt wordt als uithangbord van het Old Stars Tennis. Op die foto uit 2015 is hij te zien met dubbelpartner Hilbertus Emmink.