Voorzitter Jasper Worst van ZV’44: "Ik ben trots op iedereen die bij deze club betrokken is.”
Voorzitter Jasper Worst van ZV’44: "Ik ben trots op iedereen die bij deze club betrokken is.” Foto: Pedro Sluiter

Zwolse zwemclub ZV 44 blijft verbazen na zeven promoties in zeven jaar bij wedstrijdzwemmen

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis) 

ZWEMMEN - De Zwolse zwemclub ZV 44 bestaat ruim zeven jaar. Begonnen op het laagste wedstrijdzwemniveau, volgde vervolgens zeven keer promotie. De club komt nu uit op het hoogste niveau en werkte afgelopen zaterdag de tweede competitieronde af in Hoogeveen.

“We zijn best trots op dat we in ons nog korte bestaan zo snel dit level hebben bereikt”, vertelt voorzitter Jasper Worst. “Ook zaterdag werden weer de nodige PR’s gezwommen en NK-limieten gehaald voor het NK dat in december plaatsvindt. Ik heb inmiddels te horen gekregen dat we nu op een tiende plek in de eredivisie staan. Dat is echt boven verwachting, zo tussen de absolute topzwemclubs van het land.”

Goede naam

“Wij bieden zwemmen aan voor alle leeftijden en niveaus. Van kleine kinderen die net van zwemles komen tot aan masters”, vervolgt Worst. ”Voor elk niveau wordt zwemtraining aangeboden en dat nagenoeg elke dag. ZV 44 vindt het leveren van kwaliteit van essentieel belang, waarbij de sporter centraal staat.”
Het blijft dus niet alleen bij het wedstrijdzwemmen in de eredivisie. ZV 44 is sinds 2018 ook de organisator van de Vrolijkheid Swim die recent weer in oktober werd gehouden. De club deed zelf met 57 leden mee en viste veertien gouden medailles en nog veel meer eremetaal boven water. Worst: ”Zwolle ligt centraal en zowel ZV 44 als De Vrolijkheid hebben landelijk een goede naam. Weliswaar geen vijftig meter bad, maar wel een ruim opgezet bad met acht banen, een prachtige grote tribune en andere goede faciliteiten. Je ziet het aan de aanmeldingen. Clubs uit het hele land komen hier graag.”
De voorzitter kan overigens zelf bepaald niet terugkijken op een grote eigen zwemcarrière. “Nee, helemaal niet. Ik ben eigenlijk in deze sport gerold via mijn zoon die lid werd van de club. Eerst werd ik vrijwilliger, daarna volgde ik een cursus jurylid. Ik heb mij toen beschikbaar gesteld voor het bestuur en ben daarna gekozen tot voorzitter”, aldus Worst die nog ingaat op de naam van de club. ”ZV staat voor Zwem Vereniging en het getal 44 is een optelsom van de oprichtingsdatum (25+4+15).”

Zwemmarathon

ZV 44, met 156 leden inclusief officials en kaderleden, wil ook graag een maatschappelijke rol vervullen. Daarom werd op 19 oktober een zwemmarathon gehouden, waarvan de opbrengst van bijna 750 euro naar Stichting Het Gehandicapte Kind ging. “We willen ook op maatschappelijk gebied ons steentje bijdragen en ons niet alleen focussen op prestatief zwemmen.”
De club rolde volgens Worst de coronaperiode redelijk ongeschonden door. Hij roemt vooral de rol van Optisport, de exploitant van zwembad De Vrolijkheid. “Ze hielpen ons enorm met alle financiële regelingen van de overheid. We zijn daardoor financieel goed uit de crisis gekomen. Bij de masters verloren we wel wat leden en ook vrijwilligers, maar de organisatie is op dit moment goed op orde. Ik ben dan ook trots op iedereen die bij deze club betrokken is.”