Jeugdtrainer Rienk Taborsky van Tafeltennisvereniging Zwolle doceert.
Jeugdtrainer Rienk Taborsky van Tafeltennisvereniging Zwolle doceert. Foto: Pedro Sluiter

“TTZ leeft en heeft voor iedereen wat te bieden”

· leestijd 2 minuten Sport

(door Harry Bouwhuis)

TAFELTENNIS - Rienk Taborsky (25) is al zo’n vijftien jaar tafeltennisser bij Tafeltennis Zwolle (TTZ). Toen hij als speler de overstap maakte naar de senioren, bleef hij plakken bij één van de jeugdtrainingen van zijn club. Het trainersvak trok hem en zo raakte hij stapsgewijs betrokken bij de jeugd van TTZ. 

“Ik was zelf als jonge jongen op de locatie in Zwolle Zuid nooit een toptalent en miste eigenlijk de drive om voor het hoogste te gaan. Eenmaal bij de senioren voelde ik mij echt op mijn plek, werd ook veel fanatieker waardoor ik ook qua spel snel vooruit ben gegaan. Ik speel nu in het tweede team. De combinatie zelf spelen en trainingen geven is echt een passie voor mij geworden”, zegt Taborsky. 

Hernieuwde terugkeer

TTZ is in 2008 opgericht door een fusie tussen de al vanaf 1962 bestaande Zwolse tafeltennisverenigingen Be Quick ’28 en Flits. Die clubs hebben in de loop van de jaren op het hoogste niveau zowel bij de mannen als vrouwen hele goede tafeltennissers voortgebracht.
De mannen van TTZ speelden vanaf 2011 weer een aantal jaren op het hoogste clubniveau. In Veenendaal werd tegen Scylla met 4-5 promotie afgedwongen met spelers als Gert Kobes, Gerben Last en Robert Jan van der Heijden. De hernieuwde terugkeer op het hoogste plan - met de duels tegen ´buurman´ Smash ’70 uit Hattem als hoogtepunten - duurde vooral door onvoldoende middelen echter maar drie jaar. Ook het eerste damesteam stond in die periode op de drempel van de eredivisie, maar viel na de titel in de eerste divisie uit elkaar.

Super zijn

Taborsky: “Op dit moment is TTZ alleen aanbieder van breedtesport. Waar we voorheen dus actief waren in de eredivisie en ook meerdere jeugdteams op landelijk niveau hadden, spelen we nu nog regionaal. Het zal heel lastig worden terug te keren op het hoogste level. Want om opnieuw eredivisie te spelen moet je met eigen talenten eerst een heel traject afleggen om zover te komen. Uiteraard zou het super zijn om weer op het hoogste tafeltennisniveau te kunnen spelen, al denk ik dat we het nu ook heel goed doen als gezellige club voor iedereen. Eredivisie spelen heeft in mijn ogen niet meer de voornaamste prioriteit.”

Forse krimp

“Toen ik begon met training geven had niet alleen de club, maar ook de hele tafeltennissport te maken met een flinke krimp. Inmiddels zitten we weer in de lift. Vooral bij de jeugd waar de meisjes al langere tijd de grootse groep was. Komend seizoen spelen er zes jeugdteams bij TTZ competitie. Zelf houd ik mij vooral bezig met de training en ook coaching van vooral de oudere jeugd, zowel jongens als meisjes.”
“Ook het trainingsaanbod wordt steeds meer uitgebreid. Afgelopen zomer zijn we met een nieuwe ‘beginnerstraining’ begonnen. De club leeft echt weer en heeft voor iedereen wat te bieden. Als echte clubman kan ik daar alleen maar tevreden over zijn”, zo besluit Taborsky.