Jeffry Littel (links) volop in actie tijdens de Open Peppercup.
Jeffry Littel (links) volop in actie tijdens de Open Peppercup. Foto: Pedro Sluiter

Open Peppercup behoudt ook na vijf edities glans

· leestijd 1 minuut Sport Insta-Zwolle

KARATE - Bij een lustrumeditie hoort natuurlijk ook een primeur. De vijfde aflevering van het internationale karatetoernooi De Open Peppercup in Zwolle stond zondag voor het eerst in het teken van een officieuze karate-interland tussen Nederland en Schotland.

(door Harry Bouwhuis)

Organisator Jeffrey Littel legt uit. ”Er namen vijf goede Schotse karateka’s deel aan het toernooi. Het leek ze mooi om tijdens de pauze tegen Nederlandse karateka’s uit te komen. Dat hebben we dus gedaan, overigens zonder officiële plichtplegingen zoals volksliederen. Het was gewoon een leuke toevoeging aan het programma.”
Ook voor Littel (57) zelf was deze editie er één met een bijzonder tintje. Niet alleen omdat hij al vijf jaar organisator is, hij stond ook voor het eerst op de deelnemerslijst bij de veteranen. “Ik ben met een groepje vrienden weer begonnen met kickboksen. Het leek mij leuk om in het kader van vijf jaar Open Peppercup nog eens een keer op de tatami te staan bij de karateveteranen.”
Hoe Littel, die eind jaren tachtig tot de landelijke karatetop behoorde, zijn kansen inschatte wist hij vooraf niet .”Ik ben er wel ruim twintig jaar uit geweest natuurlijk. Het houdt mij eerlijk gezegd ook niet zo bezig. Ik werk graag naar een doel toe. Het meedoen is dan belangrijker dan het winnen.”

Geweldige accommodatie

De jaarlijkse strijd om de Open Peppercup heeft het karate veel gebracht in Zwolle, aldus de organisator. ”Door het succes van dit toernooi op deze geweldige accommodatie heeft Zwolle toch maar mooi het NK Karate als vaste locatie binnen de stadsgrenzen gekregen. Daar zijn we erg trots op. Ik doe de organisatie samen met mijn medebestuursleden Don Raven en John Daha. We hebben verschillende karakters, maar vormen een prima team. Toch zou het goed zijn als nieuwe mensen opstaan om het stokje over te nemen. Maar het vinden van opvolgers blijkt toch een lastige klus. We hebben niet voor niets onze plaatselijke troeven Dylan en Joël van Moerkerk en ook Merel Landman benoemd tot ambassadeurs van dit toernooi. Zij hebben de uitstraling en de toekomst.”

Publieke belangstelling

Het is zondag weer volle bak in het Theater van de Sport. “Ik had de indruk dat de publieke belangstelling wat achterliep, maar dat zal met het fraaie zomerweer te maken hebben”, constateerde Littel. “We hebben uitsluitend positieve reacties gehad van alle betrokkenen. Jammer was wel dat de internationale inbreng wat minder was door het wegblijven van de Belgen. De interland tegen de Schotten die we wonnen was daarentegen een geslaagd pauze Intermezzo.”
Joël van Moerkerk won in zijn eigen stad de Open Klasse met een tweede plek voor broer Dylan. Ook Littel zelf bleef niet met lege handen achter. Hij won na twee winstpartijen de veteranenklasse. ”Heel leuk om weer eens mee te doen. Haha, de beker staat nu nog in de keuken. Als je trouwens zelf deelnemer bent, merk je pas hoe lang die drie minuten op de mat duren.”

Afbeelding
Mezzosopraan Roza Herwig met Julius Backer door naar halve finale Internationaal Vocalisten Concours Ingezonden 15 uur geleden
Afbeelding
PEC Zwolle oogst bescheiden applaus, maar staat na duel tegen AZ wel met lege handen Sport 18 uur geleden
Afbeelding
Jungheimercafé blij met tweede seizoen Algemeen 23 uur geleden