Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wanneer heb ik rechtsbijstand nodig?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Een rechtsbijstandverzekering is één van de vele verzekeringen die je af kunt sluiten. Omdat je voor zo’n verzekering iedere maand premie betaalt, twijfel je misschien of jij je moet verzekeren voor rechtsbijstand. Het is immers zonde om premie te betalen voor een verzekering waar je nooit gebruik van maakt. Wij nemen het laatste beetje twijfel graag bij je weg. Daarom vertellen we je in deze tekst wat een rechtsbijstandverzekering is en wanneer je deze nodig hebt. We richten ons niet alleen tot de particuliere variant, maar gaan ook in op een zakelijke rechtsbijstandverzekering. Zodoende kun je straks voor jezelf bepalen of je een rechtsbijstandverzekering nodig hebt of niet. 

Particuliere rechtsbijstandverzekering

Als particulier kun je een rechtsbijstandverzekering nodig hebben als je betrokken bent bij een conflict. Komen jij en de tegenpartij er samen niet uit? Dan kun je terugvallen op deze verzekering. Een verzekeraar vergoedt in dat geval de kosten voor juridische hulp. Omdat veel mensen niet verwachten dat ze betrokken raken bij een conflict, denken ze al snel dat zo’n verzekering overbodig is. Toch is de kans groot dat je er wel wat aan hebt. Zo kan een rechtsbijstandverzekering uitkomst bieden bij conflicten over werk, een uitkering, aankoop van producten of diensten, medische behandelingen en belastingen en toeslagen.

Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Wanneer je particulier verzekerd bent voor rechtsbijstand denk je misschien dat je hier ook zakelijk gebruik van kunt maken. Helaas is dit niet het geval. Als ondernemer moet je namelijk een zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten. De dekking van deze verzekering ziet er iets anders uit dan die van een particuliere rechtsbijstandverzekering. Zo vallen de onderstaande zaken bijvoorbeeld binnen de dekking van een standaard zakelijke rechtsbijstandverzekering.

- Conflicten over niet-betaalde rekeningen en andere incassozaken.
- Conflicten met leveranciers en afnemers, bijvoorbeeld bij een te late levering of als de levering niet overeenkomt met de gestelde eisen.
- Conflicten over arbeidskosten, bijvoorbeeld bij ontslag.
- Proceskosten die je bij verlies moet betalen aan de tegenpartij.

Let op: je kunt te maken krijgen met wachttijd

Heb je onlangs een rechtsbijstandverzekering afgesloten en raak je betrokken bij een conflict? Dan denk je misschien dat je direct gebruik kunt maken van deze verzekering. Helaas is dit niet altijd het geval, want bij een rechtsbijstandverzekering kun je te maken krijgen met wachttijd. Hierdoor heb je de eerste maanden na het afsluiten van de verzekering geen recht op juridische hulp. Er zijn overigens uitzonderingen. Bij een geschil over een overeenkomst die tijdens de verzekering gesloten is, een geschil in het verkeer of letselschade is sprake van rechtsbijstand zonder wachttijd. De kosten van juridische hulp worden dan vergoed door jouw verzekeraar.

Vergelijk rechtsbijstandverzekeringen altijd met elkaar

Zie je het nut van een rechtsbijstandverzekering in? Wacht dan niet te lang met afsluiten. Toch is het ook niet verstandig om te hard van stapel te lopen. Om de beste rechtsbijstandverzekering te vinden moet je namelijk een vergelijking maken. Wij kunnen ons voorstellen dat je hier niet onnodig veel tijd en moeite in wilt steken. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt verzekeringen vergelijken via een vergelijkingssite. Zo vind je makkelijk en snel de beste rechtsbijstandverzekering.

Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 12 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 13 uur geleden
Afbeelding
Gewaagd project in voormalig provinciehuis verdient de Pluim Algemeen 13 uur geleden