Afbeelding
Pedro Sluiter

Landstede Volleybal in extase na derde kampioenschap op rij

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE- ?Ik raakte hem geloof ik niet eens goed. Maar dit kampioenspunt nemen ze me nooit meer af.? Na het matchpoint van Tom van den Boogaard staat het Landstede Sportcentrum op zijn kop. Landstede Volleybal pakt voor de derde keer op rij de titel.

Ruim 1200 toeschouwers zien een eerste set om de vingers bij af te likken. Abiant Lycurgus weet dat het bij een 2-0 achterstand voor de laatste kans speelt en opent furieus. Met soms prachtige rally's houden beide ploegen elkaar in een ijzeren greep. Volleybal op het scherp van de snede. De vonk slaat over op het publiek. Gino Naarden slaat veel binnen voor de Groningse ploeg waar aan Zwolse kant vooral het antwoord komt van de weer excellerende Wouter ter Maat met zijn intussen vermaarde mokerslagen. Door een prima serviceserie van Steven Irving lijkt Lycurgus zich bij 10-14 langs Landstede te knokken, maar de Zwollenaren komen terug dankzij enkele ?kill blocks' van Fabian Dossett en Dennis Borst. Bij 23-21 scoort Wessel Blom, is er een fraai blok van Borst en het setpunt voor Ter Maat. ?Zwaar bevochten die 25-22 in de eerste set? stelt Fabian Dossett. ?We wisten dat ze alles op alles zouden zetten. Maar als we in de problemen komen, gaan we door het vuur voor elkaar.?

De middenman, volledig hersteld van een langdurige enkelblessure, ziet dan dat het heilige vuur bij de ploeg van Arjan Taal begint te doven. ?We kregen steeds meer controle.? Landstede houdt inderdaad het initiatief, staat continu aan de goede kant van de score en maakt via Van den Boogaard het tweede setpoint (25-19). In de derde set lijkt bij 20-16 de strijd beslist, maar Lycurgus komt nog één keer terug tot 20-19. Dan geven de Groningers zich gewonnen en is de titel binnen. De vreugde bij Landstede is enorm, niet alleen bij de vaste basis, maar ook bij de figurerende wissels.

?Kenmerkend toch??, zegt Van den Boogaard, die zijn eerste landstitel binnen heeft. ?Dit is het mooiste dat je als sportman kunt overkomen. Het is mijn eerste seizoen in Zwolle. We zijn begonnen met voor een groot deel een nieuwe groep. We hebben hier allemaal keihard voor gewerkt. Dat is de voornaamste kracht van deze selectie. Als we kwalitatief soms op een dwaalspoor zitten, is onze mentaliteit een extra wapen. Dat zag je ook in die eerste set.?

Voor Fabian Dossett smaakt zijn tweede landstitel zeker zo goed als de eerste. ?Zij bliezen nogal hoog van de toren, vonden we. Groningen zou dé volleybalstad van Nederland zijn. We hebben er niet op gereageerd, maar met deze 3-0 in de play-offs aangetoond dat Zwolle toch echt de volleybalstad bij uitstek is.? Coach Redbad Strikwerda is kort in zijn reactie tijdens het feestgedruis. ?Perfect afgemaakt met zoveel nieuwe spelers. Een geweldige groep. Ik ben heel trots.?

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32