Afbeelding
Hans Smit

Berkum door defensieve missers onderuit in topper tegen DOS '37

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - De bloemen zijn na afloop voor 'man van de wedstrijd' William Potkamp. Hij heeft er gemengde gevoelens bij na de 0-2 nederlaag tegen DOS '37. "Anderen kwamen er misschien meer voor in aanmerking. En je baalt vooral vlak na zo'n nederlaag."

De thuisploeg begint vol zelfvertrouwen aan de topper tegen de Tukkers, die in de eerste klasse D de minste verliespunten hebben en er drie voor staan op de manschappen van Willem Brouwer. Prima oefenwedstrijden tegen onder meer Staphorst en Rohda Raalte beloven veel goeds voor de herstart van de competitie. Maar na ruim twintig minuten spelen staat een onthutsende 0-2 stand op het bord. Twee fouten in de Zwolse defensie zorgen voor het nodige zelfvertrouwen bij de taaie opponent met ex-prof Thijs Houwing in de gelederen. Na vier minuten profiteert Tom Hegeman van een te zachte terugkopbal van Jason Huisman op de uitkomende doelman Mathijs Bouwhuis. En even daarna kan Maarten Smit succesvol afdrukken na opnieuw mistasten in de Berkum-verdediging.

?Na die snelle 2-0 achterstand was ik nog vol vertrouwen. We kregen twee honderd procent-kansen. Daar had er zeker één van in gemoeten?, beseft Potkamp. Een mislukte lob van de verder goed spelende Ruud Wellenberg en een door de prima doelman Patrick Nitrit onschadelijk gemaakte pegel van Chris van der Meulen hadden voor de thee inderdaad minimaal de aansluitingstreffer moeten opleveren. Na rust wordt de achilleshiel bij Berkum pijnlijk blootgelegd. Tegen tegenstanders die zelf ook willen voetballen zijn de zwart-witten vaak dodelijk met de snelheid en techniek in de ploeg. Bij clubs die inzakken, zoals de bezoekers uit Vriezenveen, wordt er iets anders gevraagd en mist Berkum een spits die oorlog maakt in het zestienmetergebied. Een schot van Wellenberg dat naast gaat, een om duistere reden geannuleerde treffer van Jaouad Akloud en een mini-offensiefje in de slotminuten zijn eigenlijk de enige wapenfeiten in het tweede bedrijf. DOS '37 krijgt nog enkele kansen op de 0-3 en blijft met veel vallen en opstaan toch moeiteloos op de been waar achterin een hoofdrol is weggelegd voor Dennis Boshoeve. De aanvoerder levert een oerdegelijke partij af.

?Misschien moeten wij de ballen ook maar eens simpel wegrossen. Het hoeft niet altijd mooi te gebeuren?, stelt Potkamp. ?Maar dat zit niet echt in dit elftal. DOS '37 speelt vanuit een prima organisatie. Dan kun je ver komen. We staan nu zes punten achter op ze. Het gaat lastig worden, want ik zie ze niet veel meer weggeven. Maar er zijn nog wedstrijden genoeg.? Over zijn eigen spel is Potkamp, weer terug na lange tijd blessureleed, nog niet echt tevreden. ?Het kan best beter?, weet de rechterspits. ?Als je er zo lang uit bent, moet je vooral veel speelminuten maken. Dat kost even tijd.?

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32