Eis: vrijspraak voor poging doodslag op dochtertje

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE / JPZ - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag voor de rechtbank in Zwolle geist dat een 24-jarige vrouw uit Zwolle wordt vrijgesproken van een poging doodslag op haar negen maanden oude dochtertje.


De moeder werd verweten dat ze op 24 november 2010, samen met haar toenmalige partner, het kind zodanig mishandelde dat deze netvliesbloedingen en hersenletsel opliep, vermoedelijk veroorzaakt door fors schudden. Justitie ziet echter te weinig bewijs dat de vrouw hier een aandeel in heeft gehad. De vrouw was op het moment dat het mis ging niet eens thuis. Haar toenmalige vriend wel. Hij moet zich op een later moment verantwoorden voor de rechtbank en krijgt momenteel een proefbehandeling in een kliniek in het kader van TBS met voorwaarden die hem mogelijk wordt opgelegd. Hij belde zijn vriendin die bewuste dag met de melding dat het 9 maanden oude meisje onverwacht onwel was geworden en dat ze direct thuis moest komen.


Advies- en Meldpunt Kindermishandeling sloeg uiteindelijk alarm en het kind werd uit huis gehaald en in een pleeggezin geplaatst. Uit onderzoek bleek dat het slachtoffertje hersenletsel heeft opgelopen met als gevolg een verlamming aan een arm en een vermoedelijke achterstand in de ontwikkeling. Daarnaast werden bij het meisje ook oudere botbreuken, waaronder meerdere ribbreuken , een borstwervelbreuk en een breuk in het spaakbeen van haar rechterarm geconstateerd. Oudere fracturen, zo werd vastgesteld. Deze zou ze al voor 24 november 2010 opgelopen hebben. Volgens justitie is het bewijs dat de moeder hierin een rol heeft gespeeld echter ook te dun.


 


De Zwolse zei op de zitting dat zij nooit geweld heeft gebruikt tegen haar dochtertje. Haar toenmalige vriend zag ze toen als onhandig, maar niet als gewelddadig tegen haar kind. Dat hij het meisje mogelijk zwaar heeft mishandeld, zou ze nooit hebben gemerkt. "De frustratie vanwege het feit dat hij was ontslagen, reageerde hij af op mij, maar niet op mijn dochter", zo verklaarde ze. "Als ik dat had gemerkt, dan had ik al lang actie ondernomen."


 


De officier van justitie bestempelde de zaak als zeer droevig. "Na omstandigheden gaat het echter goed met het slachtoffertje.´´ De Zwolse mag haar eens per maand opzoeken. Het kindje dat ze van haar toenmalige vriend kreeg gedurende het onderzoek naar de strafzaak in verband met de oudste, werd direct na de geboorte bij haar weggehaald.


 


 


De rechtbank doet op 24 januari uitspraak.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32