Afbeelding

20-10-2017: Persbericht Viering 200ste geboortedag Bahá’u’lláh

· leestijd 2 minuten Algemeen

PERSBERICHT

20-10-2017: Persbericht Viering 200ste geboortedag Bahá’u’lláh

Zwolle — De Sallandse Bahá’í-gemeenschap, verspreid over de gemeenten Zwolle, Raalte en Deventer bereidt zich voor op de viering van de 200-jarige geboortedag van Bahá’u’lláh, de Stichter van het Bahá’í-geloof.

Het Bahá’í-geloof wordt beschouwd als de jongste wereldgodsdienst. Wereldwijd zijn er meer dan vijf miljoen bahá’ís. De kern van de boodschap van Bahá’u’lláh is de eenheid van God, de eenheid van religie en de eenheid van de mensheid.

De 200-jarige geboortedag van Bahá’u’lláh op 22 oktober 2017 wordt wereldwijd gevierd. Het feest begint bij zonsondergang op 20 oktober 2017 en eindigt op zondag 22 oktober bij zonsondergang.

Bahá’u’lláh, de grondlegger van het Bahá’í-geloof, zag een toekomst voor zich waarin de gehele mensheid samenleeft als één familie. Hij leert dat elk mens een uniek doel heeft om te helpen een verenigde wereld te bouwen, dat rechtvaardigheid nodig is om dit potentieel te verwezenlijken en dat ongelijkheid tussen man en vrouw, rijk en arm, oost en west moet worden opgeheven. Zijn Leringen vormen de basis van een proces van sociale transformatie en gemeenschapsopbouw wereldwijd.

Het Universele Huis van Gerechtigheid (het hoogste gekozen Baha’i bestuursorgaan) schrijft: “Het Geloof van Bahá’u’lláh traint personen en gemeenschappen in een methode om te handelen vanuit reflectie, en op deze manier worden er geleidelijk aan inzichten opgebouwd over doeltreffende manieren om aan de verbetering van de maatschappij te werken. Bahá’u’lláh veroordeelt pogingen tot maatschappelijke verandering door politieke intrige, rebellie, kwaadspreken over bepaalde groepen en openlijk conflict, omdat die er slechts toe leiden dat cycli van strijd elkaar blijven opvolgen, terwijl blijvende oplossingen uitblijven. Hij pleit voor middelen van een geheel andere aard. Hij vraagt om goede daden, vriendelijke woorden en rechtschapen gedrag; Hij gebiedt dienstbaarheid aan anderen en actieve samenwerking. Ook roept Hij ieder lid van de mensheid op voor de taak van het bouwen van een wereldbeschaving die gebaseerd is op de goddelijke leringen.”

Ter ere van deze viering schenkt de Sallandse Bahá’í-gemeenschap 3 Lotusbomen aan de 3 gemeentes waar haar leden wonen.

Daarmee willen wij de verbinding leggen tussen onze gemeenschap en het dagelijks bestuur van die gemeenten. We spreken hierbij de wens uit om als Bahá’í-gemeenschap naar buiten te treden om samen met andere medebewoners van deze gemeenten – mensen van alle achtergronden, etniciteit, culturen, leeftijden, geloven en overtuigingen - dienstbaar te zijn en te leren.

Bahá’u’lláh zegt: “Zo krachtig is het licht van eenheid dat het de gehele aarde kan verlichten.”

Met het planten van de Lotus bomen hopen wij andere Sallandse medebewoners uit te nodigen om samen te werken aan die eenheid.

De 1e plantingsceremonie is in het Park Drostenkamp te Raalte op 20 oktober 2017 om 14:00u

De 2e plantingsceremonie is aan de Badhuiswal te Zwolle op 20 oktober 2017 om 18:30u

De 3e plantingsceremonie is in het rijsterborgerpark te Deventer op 5 november 2017 om 14:00u

Op 22 oktober van 14.00 uur tot 17.00 uur is er een feestelijke bijeenkomst in ‘t Langhuus (Langestraat 29) te Wijhe. Het programma zal bestaan uit meditatieve, informatieve en sociale gedeeltes en is natuurlijk voorzien van gezelligheid, een hapje en een drankje.

Kinderen zijn van harte welkom en kunnen deelnemen aan de gezamenlijke onderdelen en kinderactiviteiten. De viering is voor iedereen toegankelijk.

Bahá’í-gemeenschap Deventer

Bahá’í-gemeenschap Raalte

Bahá’í- gemeenschap Zwolle

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32