Afbeelding

PvdA laakt ‘uitholling busvervoer’ bij aanbesteding

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - De PvdA Overijssel is naar eigen zeggen ‘uiterst kritisch over de manier waarop de provincie het openbaar busvervoer wil aanbesteden’. Volgens PvdA-Statenlid Hans Nooter dreigt busvervoer in grote delen van Overijssel een ‘sluitpost’ te worden die overdag nauwelijks en ’s avonds of in de weekenden helemaal niet rijdt.

“Dit is gewoon uitholling. De bodem wordt weggeslagen onder een groot aantal buslijnen.” Samen met Gelderland en Flevoland werkt de provincie aan de nieuwe aanbesteding van openbaar vervoer in de concessie IJssel-Vecht. Die ov-concessie bestrijkt een gebied van Lelystad tot aan Hardenberg en van de Noordoostpolder tot Apeldoorn. Als onderdeel van het aanbestedingstraject hebben de provincies een document vrijgegeven waarin ze aangeven welke minimumeisen ze stellen aan de vervoersmaatschappij die de buslijnen gaat exploiteren.

“En dat is treurig weinig,” vindt Nooter. “Er wordt bijvoorbeeld voor veel lijnen niet voorgeschreven hoe regelmatig bussen moeten rijden. Stadsbussen hoeven ’s avonds of in het weekeinde zelfs helemaal niet te rijden. Vervoerders worden zo vrijgelaten om enkel op basis van het bedrag onder de streep te besluiten welk aanbod de reiziger krijgt. Dat is te gek voor woorden. Dit is het einde van het busvervoer zoals we dat nu kennen.”

Opschroeven

De PvdA wil dat de provincie de minimumeisen aan concessiehouders opschroeft. Nooter: “Reizigers moeten weten waar ze aan toe zijn. Dat betekent dat ze zeker moeten kunnen zijn dát er een bus komt. Openbaar busvervoer is een basisvoorziening, niet een sluitpost die kan worden wegbezuinigd.”

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32