Afbeelding

Café Bruut wil open blijven

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – De eigenaar van café Bruut in de Voorstraat vreest een faillissement als hij zijn zaak opnieuw moet sluiten. In oktober sloot het café een weekend nadat er een handgranaat aan de voordeur was gevonden. De gemeente heeft twijfels over de financiële stromen binnen het café en wil dat hangende een onderzoek het pand dicht blijft.

Dat bleek dinsdag uit een rechtszaak in Zwolle. Het café kwam landelijk in het nieuws toen op 10 oktober een werknemer 's ochtends een handgranaat bij de voordeur vond. Daarop moest de zaak uit oogpunt van openbare veiligheid korte tijd dicht. Eigenaar Bob Kooistra nam in mei met zakenpartner Marijn de Jong het noodlijdende horecabedrijf over. Hij vroeg meteen op zijn naam een horecavergunning aan. Lopende die aanvraag mocht het bedrijf open. Dat dossier lag al vier maanden op het gemeentehuis toen na de vondst van de granaat de boel in een stroomversnelling kwam. De burgemeester vond dat er nu snel een besluit moest volgen op het verzoek om de horecavergunning. Hij verzocht het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) om advies. Dit expertisecentrum – een samenwerkingsverband van meerdere overheidsorganen – richt zich op de bestrijding van ondermijnende criminaliteit.

Het RIEC had twijfels over de 'financiële stromen' binnen het bedrijf en stelde voor het landelijk bureau Bibob om advies te vragen. Dit bureau heeft wettelijk de taak in dergelijke kwesties de burgemeester te adviseren. Die twijfels zijn voor de burgemeester reden geweest het gedogen van het café te staken. De vondst van de handgranaat was slechts een aanleiding nog eens goed naar deze zaak te kijken, zei een van de gemachtigden van het college van burgemeester en wethouders. “Zonder die granaat hadden we hier helemaal niet gezeten”, zei advocaat Joshua Perquin over de rechtszitting. Café-eigenaar Bob Kooistra wil zijn onderneming juist open houden tot de resultaten van dat onderzoek bekend zijn. “Verleen een vergunning en als de uitkomsten negatief zijn, trek je die weer in”, zo stelde zijn raadsman. De stukken van het RIEC mocht de rechter niet inzien. Deze zijn geheim. Wel is bekend dat de gemeente twijfels heeft over de rechtmatigheid van de verkoop van het café. Ook zijn er vermoedens over het faciliteren van criminele activiteiten en van valsheid in geschrifte. Meer wilde de gemeente er dinsdag niet over kwijt in verband met die geheimhouding. Het kan tot twaalf weken duren voordat Bureau Bibob haar onderzoek heeft afgerond.

Kooistra en De Jong zeggen niets te verbergen hebben. Tot het vonnis van de bestuursrechter mogen ze open blijven. Moet de zaak daarna dicht, dan gaat het café failliet, zei Kooistra. Dan komen mogelijk twintig personeelsleden op straat te staan.

Vonnis binnen een week.