Afbeelding

Officier eist werkstraf voor vechtpartij Kingdance

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Tegen een 23-jarige man uit Steenwijk is donderdag een voorwaardelijke werkstraf van veertig uur geëist voor openlijke geweldpleging op festival Kingdance. Bij dit Zwolse festival liep het slachtoffer een gebroken neus en vermoedelijk een hersenschudding op.

In de zaak waren drie verdachten, waarvan de broers Michel en Robin K. (beide 23 jaar) donderdag in Zwolle terechtstonden. De zaak tegen de derde verdachte is geseponeerd omdat diens aandeel in het geweld te gering was, besliste de eerdere officier van justitie in deze zaak. Maar de officier die donderdag de zaak behandelde, was het daarmee oneens. Het was een foute beslissing, vond hij. Net zo fout was de reactie van Michel toen hij het slachtoffer in het gezicht raakte. Volgens Michel een geval van noodweer, maar daarmee was de officier het niet eens. “Dit was een geval van: jij slaat mij, dus sla ik jou terug”, vond de officier. Broer Robin K. kwam tussen de beide kemphanen in en wist het slachtoffer in deze zaak weg te duwen. De officier ging mee in dat verhaal en eiste vrijspraak tegen deze verdachte. Hij achtte enkele verklaringen van getuigen dat Robin wel gestompt zou hebben, niet geloofwaardig genoeg. Ook omdat die getuigen in een tweede verhoor met een ander verhaal kwamen.

Advocaat Juliëtte Pinners wil dat ook Michel wordt vrijgesproken. De officier van justitie heeft openlijke geweldpleging ten laste gelegd. Daarvoor is een nauwe samenwerking met andere verdachten vereist. Daarvan was geen sprake, zegt de advocaat. Bovendien is het vermoedelijk de derde verdachte geweest die het slachtoffer een gebroken neus sloeg. Verdachte Michel zei te hopen dat de waarheid voor eens en voor altijd boven tafel komt.

Uitspraak op 11 juli.