Afbeelding
Boertienfoto

Van 'Bloemetjesgordijn' naar de HaCo's: vooral met een knipoog

· leestijd 2 minuten Rondje Swolle

(door Peter de Jong)

ZWOLLE - Avondvullend, bediening aan tafel, voldoende zitplaatsen; de aftrap van het Sassendonkse carnaval begint met een feest voor de senioren waarbij de Dansmariekes niet zullen ontbreken. Met de jaarlijkse lintjesregen als vast onderdeel. Een moment waar het duo de HaCo’s inmiddels volop mee bezig is.

“Eh, zei jij seniorencarnaval? Nou de laatste jaren dat het feest, onder de bezielende leiding van Harold van Riessen, in hotel Lumen plaatsvindt, zie ik toch steeds meer jongeren. Vroeguhh, ja, dat was andere koek. Toen werden de bejaarden met de auto opgehaald om in de Buitensoos hun feestje te vieren. Een groot deel van het publiek dat nu komt, zijn mensen die ik ook in Sassendonk tegenkom”, zegt Corné Tamarinof, de ene helft van het duo de HaCo’s. Samen met zijn muzikale partner Hans Hubbers dit jaar gevraagd om de lintjesregen van een muzikaal intermezzo te voorzien. “Op een bestaande melodie, dus het refrein lekker meezingen, worden de ontvangers van een lintje met een muzikale oorkonde toegezongen. Voorgaande jaren werd de oorkonde voorgelezen en dat was voor sommigen toch aanleiding voor een sanitaire stop. Op deze manier hoopt men de aandacht vast te houden.” Ach ja, tijden veranderen. Was het destijds een ‘bloemetjesgordijn’, nu wordt de knipoog verlegd naar een duo dat inmiddels 15 jaar stad en vaderland bezingt met een overwegend Nederlandstalig repertoire. Een duo dat interactief zeer sterk is, ooit begon met liedjes van Mieke Telkamp en de laatste jaren steeds vaker akoestisch optreedt.

CaféSmart

November 2004; aan de vooravond van CafeSmart, iets nieuws, een initiatief van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle, de HESZ. John van Dinther (zie tevens de rubriek Gehoord onder de Sassenpoort) belt met Corné Tamarinof. Of hij toevallig een blik artiesten kent die willen optreden. “Nou, nee, die had ik niet maar ik vraag mijn goede vriend Hans. Wellicht kunnen wij iets voor John betekenen.” De rest is geschiedenis, het debuut van de HaCo’s – de oorsprong van deze artiestennaam laat zich makkelijk raden – is hiermee een feit. Anno 2020 ruim vijftien jaar gezelligheid want ‘voor het geld doen wij het niet, dat is niet onze motivatie’. Tamarinof: “wij spelen als wij kunnen en als wij zin hebben. Mocht een van ons verhinderd zijn, hebben wij in de persoon van Max (van Max & Maria) een prima vervanger. Hij begrijpt het spelletje en kan gevoel overbrengen.”

P10

De liefde voor het carnaval - voor Sassendonk - heeft Tamarinof niet direct van huis uit meegekregen. “Mijn moeder komt uit Brabant, heeft carnaval in de genen maar was niet direct een actieve feestvierder. Ik denk dat ik gestimuleerd ben door mijn broer. Hij vierde destijds het feestje in Zwolle bij Dijkhof en op 15- jarige leeftijd mocht ik met hem mee. Compleet met een boerenkiel waar ik op straat wel een jas overheen droeg want carnaval in Sassendonk werd toen nog door een kleine groep gevierd. Dat is in de loop der jaren totaal veranderd. Maar verwacht in Sassendonk geen HaCo’s want wij vieren het feestje lekker zelf, als lid van P10, het gebruikerscollectief en de opvolgers van de BV Feest & Bezinning. P10 is een keet die wij 16 jaar geleden hebben gekocht en tijdens Sassendonk een vaste staplek op het Grote Kerkplein heeft. Vanuit die keet geven wij drankjes gratis weg. Met dank aan onze sponsoren die dit mogelijk maken. De keet is inmiddels aan vervanging toe, volgend jaar komt er een nieuwe keet en gaat de huidige in de verkoop. Over belangstelling niet te klagen.”

Zaterdag 15 februari 2020 19.00-23.33 uur Lumen Hotel & Events Seniorencarnaval

www.eileuvers.nl

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32