Afbeelding
Eigen foto

Succesvolle draaiorgel marathon kan wel wat steun gebruiken

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) ZWOLLE – De Zwolse draaiorgelmarathon valt in de smaak. “We hebben al 45 instellingen bezocht en gaan in mei weer minimaal vier dagen op pad”, meldt initiatiefnemer Wichert aan het Rot.


Met zijn medebestuursleden van stichting Vrienden van WEW (Westenhage, Ensemble, Wendakker) wil hij ermee doorgaan zolang er vraag is en de isolatie van ouderen en gehandicapten duurt. Naast de organisatie spelen kosten daarbij een rol. “Onder andere de gemeente en het fonds De Gasthuizen hebben al het nodige gedaan”, stelt Aan het Rot tevreden vast. “Maar je wilt natuurlijk niet steeds bij dezelfde mensen aankloppen.”

Oproep

Toen de zorgcentra dicht gingen vanwege de coronacrisis kwam Aan het Rot op het idee een draaigorgel te laten spelen voor de centra van de stichting Vrienden van WEW. “Ik regelde het draaiorgel ‘Frans Hals’ uit Apeldoorn dat ook altijd in de Diezerstraat speelt”, vertelt hij. “Ik vroeg me al gauw af waarom die eigenlijk alleen de route deed voor ‘onze’ zorgcentra. Daarom heb ik een oproep op Facebook en Twitter geplaatst of meer centra waren geïnteresseerd. Daarop kwam de een na de andere aanvraag binnen. Ook de supportersvereniging van PEC Zwolle meldde zich om het orgel in te zetten voor instellingen met gehandicapten.”

Aanvragen

De bezoeken aan de centra duren nooit erg lang. Aan het Rot: “Je kan er geen uren blijven staan. We proberen zes locaties per dag te doen, maar dat heeft nog wel wat voeten in aarde. Het orgel moet steeds worden in- en uitgepakt en het kost nog wel de nodige reistijd om bijvoorbeeld van Berkum naar Zwolle-Zuid te rijden.” Inmiddels krijgen de initiatiefnemers verzoeken om opnieuw bij centra te komen, maar ook aanvragen van andere locaties waar veel ouderen wonen. “Met de stichting verzorgen we nu ook elke zaterdag muziek in de tuin van Westenhage, Ensemble en Wendakker. Het moet wel te behappen blijven.”

Balkon

Over de inzet van het orgel heeft Aan het Rot niets dan lof. “De orgeldraaier doet het heel leuk. Hij past de muziek op elke locatie aan op de mensen die er wonen. Iedereen is ook zo enthousiast. Vaak zien we mensen op het balkon komen. In de Kievitsbloem, bijvoorbeeld, liggen mensen op bed en blijven de gordijnen dicht. Van de verzorging horen we echter dat de mensen wel erg hebben genoten. Daar doe je het voor.”

Wie de draaiorgelmarathon van de stichting Vrienden van WEW wil steunen, kan een donatie overmaken op bankrekeningnummer NL67RABO 0320225143 t.n.v. Vrienden van WEW.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32