Woningcorporatie deltaWonen schenkt aandacht aan laaggeletterdheid

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Laaggeletterdheid is nu vijf jaar een belangrijk thema bij woningcorporatie deltaWonen. In Nederland heeft ongeveer één op de zes mensen moeite met lezen en schrijven. 

Evert Leideman, directeur-bestuurder van deltaWonen: “Het onderwerp is groter dan we in eerste instantie dachten. Ons doel is om bewustwording te creëren bij iedereen waarmee we samenwerken. Vijf jaar geleden konden we niet bedenken wat we nu al hebben bereikt. We hebben laaggeletterdheid binnen ons netwerk echt op de kaart gezet.” 

Geldzaken

In Nederland hebben ongeveer 2,5 miljoen mensen vanaf zestien jaar grote moeite met lezen, schrijven en digitale vaardigheden. Dat heeft grote gevolgen voor iemands persoonlijke leven. Veel mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven vinden minder snel een baan, leven vaak minder gezond en hebben minder grip op hun geldzaken. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Taal is hierin cruciaal. De aandacht voor laaggeletterdheid sluit aan bij onze strategie Groei en Geluk. We zetten ons in voor gelukkige huurders én gelukkige medewerkers”, aldus Leideman. 

Aandacht 

In de afgelopen vijf jaar heeft deltaWonen al heel wat acties ondernomen om bewustwording rondom laaggeletterdheid te bereiken, waaronder een congres Laaggeletterdheid in 2019, georganiseerd in samenwerking met Stichting Lezen en Schrijven en mede mogelijk gemaakt door belanghebbenden. Na het congres heet de corporatie een PACT gesloten met zeventien van haar partners. Inmiddels is het PACT verder uitgebreid tot bijna 25 samenwerkingspartners.

Verbinden 

deltaWonen zegt verder al haar medewerkers te hebben getraind en haar communicatie naar huurders te hebben aangepast. Ze verwacht dit ook van de partijen waarmee ze samenwerkt. Sinds 2020 heeft de corporatie bovendien een actieve samenwerking met de SER en de SER Overijssel. Zij verbinden deltaWonen weer aan andere partijen in de regio. Regelmatig vertellen medewerkers van de corporatie bij bijeenkomsten hoe zij laaggeletterdheid hebben aangepakt. 

Film

Wat deltaWonen in de afgelopen vijf jaar heeft bereikt op het gebied van laaggeletterdheid is samengevat in een film. Deze is te vinden bij dit artikel of op www.deltawonen.nl/laaggeletterdheid. Martijn Sweitser, adjunct-directeur Wonen: “We willen niet uniek zijn in onze aanpak. We willen dat iedereen dit van ons overneemt.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30