Hoogbouw kenmerkt het centrum van Eindhoven, bovenaan het Philips Stadion. (Foto: Ronald Otter).
Hoogbouw kenmerkt het centrum van Eindhoven, bovenaan het Philips Stadion. (Foto: Ronald Otter).

Oud en nieuw vanuit de lucht bezien

· leestijd 1 minuut Algemeen

EINDHOVEN - De historische ontwikkeling van een stad in beeld gevangen. Van de hand van luchtfotograaf Ronald Otter verschijnt volgende maand het boek: 100 jaar Eindhoven van boven. (Door Rob Weekers)

Otter (68) kent Brabant vanuit de lucht op zijn duimpje, maar vliegen boven zijn eigen stad blijft voor hem bijzonder. In 2007 vloog hij voor het eerst mee vanaf Eindhoven Airport in een Cessna. Die eerste luchtfoto’s die hij toen maakte, hadden nog niet het beoogde niveau. Te lage sluitertijd, een verkeerde belichting, Otter moest hoog in de lucht nog zijn draai zien te vinden. Na ruim 400 vluchten en talloze foto’s heeft Otter de fijne kneepjes van de luchtfotografie ‘redelijk onder de knie’, zegt hij bescheiden.

Grote hoogte

Waarvan akte, want inmiddels telt zijn archief ruim tienduizenden luchtfoto’s, waarvan een deel is afgedrukt in diverse publicaties. Zijn eerste luchtfotoboek verscheen in 2015, een overzicht van het stadsdeel Stratum. Voor het maken van zijn foto’s maakt Otter gebruik van een de diensten van de Eindhovense Aeroclub, en huurt hij een toestel met piloot in. Op grote hoogte, zo’n 600 meter, heeft Otter geen hulpmiddelen als gps nodig. “Een kwestie van oriënteren”, zegt de oud-docent aardrijkskunde en geschiedenis.

Dit jaar deed de mogelijkheid zich voor om een fotoboek te maken van Uden, waarin actuele foto’s met historische afbeeldingen werden gecombineerd. “Dat pakte goed uit”, vertelt de Eindhovenaar. “En ja, dan mag een soortgelijk boek over Eindhoven natuurlijk niet ontbreken. In ‘100 jaar Eindhoven van boven’ is goed te zien hoe de stad in de loop van de jaren is veranderd. Otter heeft de hand weten te leggen op oude luchtfoto’s van luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad. Deze foto’s laten duidelijk zien dat Eindhoven in een eeuw tijd een ware groei-explosie heeft doorgemaakt. Het boek is dan ook een fraai kijk- en vergelijkboek geworden. Waar vroeger kerken belangrijke markeringspunten waren, is dat nu weggelegd voor hoogbouw. In het boek is duidelijk te zien dat het centrum van Eindhoven een ware metamorfose heeft doorgemaakt. Zo is de directe omgeving van het Philips Stadion in de loop van de tijd ‘opgeslokt’ door de stad. 

Met zijn foto’s schetst Otter een beeld van de stad, soms door het groter geheel vorm te geven, soms door in te zoomen op specifieke ontwikkelingen, zoals de renovatie van de Kruidenbuurt in Stratum. Een buitenkansje waarop te zien is waarop het dak van het Evoluon wordt schoongemaakt, laat Otter niet liggen. Evenals foto’s die hij maakte van een kampioenswedstrijd van PSV en een optreden van Guus Meeuwis. “Vanuit de lucht krijg je toch een andere kijk.” Otter is vastberaden om door te gaan met zijn hobby. Zelf vliegen gaat hem te ver. “Laat mij maar lekker met camera mijn ding doen, dat verveelt nooit.”

Voor meer informatie en bestelling: ronaldotter1952@gmail.com

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 25 apr, 09:09
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32