Afbeelding
Aangeleverd

Dit zijn de voor- en nadelen van elektrische raamdecoratie

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Je wilt nieuwe gordijnen kopen en je twijfelt of je ze moet automatiseren. Op zich klinkt elektrische raamdecoratie interessant maar is dit de extra investering wel waard? De voordelen én nadelen van elektrische gordijnen zetten we voor je op een rijtje.

Elektrische raamdecoratie is duur

De prijs is uiteraard het grote minpunt. Niemand heeft een onbeperkt budget, je moet keuzes maken. Het is wel zo dat een motor voor een gordijn een los element is. Er zijn gordijnstoffen en soorten raamdecoratie in diverse prijsklassen. Mocht je na verloop van tijd de gordijnen willen vervangen dan hoef je niet direct te investeren in een nieuwe motor. De raamdecoratie van PoweredBlinds is een systeem dat je online kunt samenstellen en zelf kunt installeren. Zo kun je voor een betaalbare prijs hoge kwaliteit elektrische raamdecoratie in huis halen.

Richt je woning beter in

Veel interieuren zijn naast een mooi geheel eveneens ingericht op praktisch gebruik. Het is nou eenmaal niet handig om over de bank te klimmen om de gordijnen te sluiten. Met elektrische raamdecoratie hoef je niet meer aan gordijnen of touwtjes te trekken wat je meer mogelijkheden biedt bij de inrichting van je woning.

Je hebt stroom nodig

Voor elektrische raamdecoratie heb je uiteraard een stroomvoorziening nodig. Gelukkig hoef je niet langer de railsmotor aan te sluiten op het lichtnet. Die optie bestaat nog steeds maar je kunt ook werken met batterijen of een oplaadbaar accupack. In de praktijk kun je zo maanden zonder opladen de gordijnen openen en sluiten. Dit geldt ook voor zwaardere raamdecoratie.

Er is veel keuze

Je zou misschien denken dat het aantal opties kleiner is bij elektrische raamdecoratie maar dat is zeker niet het geval! Er zijn zelfs kleine ‘robots’ die je op een gordijnroede kunt monteren als je dat zou willen. In de praktijk levert een compleet set met onderdelen die op elkaar zijn afgestemd wel de beste resultaten op. Je kunt naast rolgordijnen of vouwgordijnen zelfs houten jaloezieën automatiseren. Zo kun je naast open en dicht ook de jaloezieën draaien voor optimale controle over het invallend licht én de privacy.

Elektrische raamdecoratie werkt niet altijd

Als de accu leeg is dan zullen de gordijnen niet langer werken. Als je op vakantie gaat laad dan de accu’s even open voor de zekerheid. Daarnaast is de ontvanger in de motor meestal geen zender. Als je op afstand de gordijnen opent of sluit dan bestaat er een kleine kans dat het systeem niet reageert. Dit is geen onoverkomelijk probleem maar wel een mogelijk minpuntje.

Je kunt veel koppelingen maken

Een elektrisch gordijn komt pas echt tot z’n recht als je dit koppelt aan andere apparaten. Uiteraard de raamdecoratie door de woning maar ook slimme lampen, slimme luidsprekers of slimme zonwering aan de buitenzijde van het pand. In combinatie met een app voor je smartphone of tablet kun je de volledige woning centraal bedienen.

Conclusie

We kunnen deze lijst nog veel langer maken, per huishouden zullen er andere afwegingen gemaakt worden. Naast de kosten zijn er eigenlijk geen grote minpunten te verzinnen. De technologie is in de laatste jaren sterk verbeterd en geschikt voor iedereen. Daarmee geven we groen licht voor elektrische raamdecoratie!

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32