Frans Roescher met één van zijn vondsten.
Frans Roescher met één van zijn vondsten. Foto: Aangeleverd

Lezing over vondsten van fossielen in Flevoland

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Amateur paleontoloog Frans Roescher is vrijdagavond 12 april te gast bij Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten (LVGA) afdeling Zwolle in de Nooterhof aan de Goertjesweg 3. Hij vertelt over de opzienbarende vondsten, die hij en anderen gedaan hebben in het opgespoten zand op diverse plekken in Flevoland.

Flevoland heeft een rijke ondergrond met fossielen en artefacten. Frans Roescher is een gepensioneerde onderwijskundige. Hij woont al veertig jaar in Almere en is altijd actief geweest met het verzamelen van fossielen, meestal in het buitenland. Bij toeval ontdekte hij 25 jaar geleden, dat het opgespoten zand in Almere boordevol fossiele botten uit het pleistoceen zit. Zijn aandacht verplaatste zich van buitenlandse vindplaatsen naar het polderlandschap van Flevoland. Hij werkt intensief samen met Dick Mol, de Vereniging van vrijwilligers in de archeologie Flevoland en archeoloog Marcel Niekus.

Almere, Lelystad, IJburg, Marker Wadden en de dijk bij Noord-Holland zijn plekken, waar zand afkomstig uit de diepe ondergrond van het Marker Meer en het IJsselmeer zijn gedeponeerd. Frans Roescher is als amateur paleontoloog al meer dan 25 jaar bezig om bodemvondsten uit het Markermeer te verzamelen en de laatste jaren heeft hij samen met de Nederlandse Archeologievereniging zoveel materiaal boven water gekregen, dat ze een samenhangend verhaal over het oudste verleden van dit gebied kunnen brengen. 

Wat het zo uniek maakt, is dat ze een beeld hebben gekregen van dit gebied, dat wel 130.000 jaar teruggaat in de tijd. Ze kunnen het landschap uit die tijd in beeld brengen. Ze hebben faunaresten uit de laatste ijstijd (het Weichselien) gevonden, maar ook uit de warme tijd daarvoor (het Eemien). Vooral het laatste is uniek in Nederland. Ze vonden resten van nijlpaard, bosolifant, bosneushoorn, leeuw, hyena en meer. Ook bijzonder is, dat ze veel sporen van Neanderthalers gevonden hebben, zoals bewerkte stukken vuursteen, bewerkte botten en geweistukken. 

De aanvang van de lezing is om 19.30 uur. De zaal is open om 18.30 uur. 

Tussen 18.30 en 19.30 uur is er het stenenspreekuur. Bezoekers kunnen hun vakantievondsten, onbekende stenen, fossielen en mineralen laten determineren (naam geven) Er zijn amateur geologen die samen met de bezoeker op zoek gaan naar de juiste naam van de steen, het fossiel of mineraal. Bezoekers kunnen ook foto’s meenemen van een bijvoorbeeld een berg of een breuk in een bergwand waar ze een verklaring voor zoeken. De koffie staat klaar, om 18.30 uur is de toegang gratis, entree voor de lezing is voor niet-leden van LGVAZwolle 5 euro. Meer informatie of aanmelden voor de nieuwsbrief via arnold.kip@wxs.nl.