Afbeelding
Aangeleverd

Kopen vs. huren: is het ideaalbeeld nog wel van deze tijd?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Bij veel mensen heerst nog steeds het ideaalbeeld dat je het pas echt goed doet in het leven als je een koopwoning hebt bemachtigd. Is dat beeld nog wel van deze tijd? Nu de huizenprijzen de pan uit rijzen en het als starter nagenoeg onmogelijk is om deze prijzen te betalen, is het misschien tijd om deze doelen te revalueren en de waarde van huren te bepalen. Neem daarom even de tijd en kijk goed naar de vele voordelen die huren met zich meebrengt. 

Voordelen woning huren

Laten we beginnen met de voordelen die huurwoningen met zich meebrengen. Die verliezen mensen namelijk snel uit het oog als ze eenmaal op zoek gaan naar een koopwoning. Eén van de grootste voordelen is dat je niet zelf verantwoordelijk bent voor het grote onderhoudt. Vliegt er opeens een voetbal door je woonkamerraam, omdat de buurjongen even iets te enthousiast aan het penaltyschieten was? Geen probleem, je belt je verhuurder en hij lost het probleem voor je op. Gebeurt dit in een koophuis, dan zul je naar de ouders toe moeten en het verhalen op hun aansprakelijkheidsverzekering. Veel gedoe en dat voorkom je door te huren.

Daarbij ben je een stuk flexibeler wanneer je huurt. Was een appartement huren in Zwolle vorig jaar geschikt voor jou, maar bevindt jouw droomwoning zich nu in Groningen? Dan is het heel vervelend als je vastzit aan een koopcontract. Er zijn namelijk veel factoren die in vloed hebben op jouw keuze voor een huurwoning. Met een huurcontract kun je vaak binnen een maand al verhuizen, terwijl je bij een koopwoning vastzit aan de grillen van de koopmarkt.

Nadelen huren

Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn op de huurmarkt en zou het oneerlijk zijn als we de nadelen niet benoemen. Ook huren kent namelijk eigen nadelen. Het grootste nadeel is natuurlijk dat je van de huurprijs niet meer terugziet in je vermogen. Je geeft het geld aan de verhuurder in ruil voor tijdelijk wooncomfort. Dit comfort is natuurlijk wel wat waard, maar je hoeft niet te verwachten dat je vermogen hierdoor groeit. Wil je graag sparen voor een aanvullend pensioen, dan is kopen wel het overwegen waard.

Een ander nadeel is dat kwalitatief goede huurwoningen voor een goede prijs lastig te vinden zijn. Je betaalt als snel de hoofdprijs als je op een A-locatie wilt wonen met een redelijke hoeveelheid vierkante meters tot je beschikking. Ook zul je rekening moeten houden met het minimum inkomen die vaak geldt voor huurwoningen. Verhuurders vragen vaak dat je kunt aantonen dat je minimaal drie keer de huurprijs in te komen hebt. Voor een huurwoning van 1200 euro per maand moet je dus minimaal 3600 euro bruto per maand verdienen. Dit zijn belangrijke dingen om rekening mee te houden, voordat je de keuze maakt om te gaan huren of kopen.

Ik kies jou: huren!

Besluit je dat huren toch echt meer bij jou past? Dan is het verstandig om de huurwoningen goed in de gaten te houden. Je kunt natuurlijk de websites van alle makelaars elke dag afspeuren, maar je kunt je ook inschrijven voor de woningmails van bijvoorbeeld Huurstunt.nl. Zij houden je dan op de hoogte van nieuw aanbod, zodat jij snel kunt zien of jouw droomwoning er nu eindelijk tussen zit. Wel zo makkelijk!