SV Zwolle moet zondag op sportpark Marslanden in ieder geval winnen van Holten om degradatie te voorkomen.
SV Zwolle moet zondag op sportpark Marslanden in ieder geval winnen van Holten om degradatie te voorkomen. Foto: Pedro Sluiter

Degradatie staat bijna vast, maar toekomst SV Zwolle is ongewis

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

AMATEURVOETBAL 

Na de 3-0 nederlaag bij Lettele staat SV Zwolle op de rand van degradatie en dat zou betekenen dat het voor het eerst in de historie afdaalt naar de vijfde klasse. De teloorgang van het Zwolse zondagvoetbal is compleet.

Van Ulu Spor was het al langer duidelijk dat zij het dit seizoen niet gingen redden in de vierde klasse en die club kondigde onlangs al aan haar heil op zaterdag te gaan zoeken. De hoop is dat het zo aantrekkelijker wordt voor spelers en dan met name jeugdspelers. Het is een stap die ook voor de club van #wittebroekgeletrui niet ondenkbaar is. Trainer Marco Onderberg zei eerder al dat de toekomst wat hem betreft op zaterdag ligt.

Het zoeken naar spelers in recreatieve teams, alleen al om überhaupt een eerste elftal op de been te kunnen brengen: dat heeft weinig met prestatief voetbal te maken. Toch is dit wel de praktijk voor Onderberg, die naar eigen zeggen meteen na een wedstrijd al bezig is met de volgende. “Ik heb als trainer nog nooit zo hard moeten werken voor m’n centen”, lacht de trainer als een boer met kiespijn.
Zijn selectie, die toch al niet overliep van kwaliteit en/of ervaring, brokkelde af door zware blessures van Ron Stoutmeijer, Joao Wuarbanaran, Ricardo Kuijer en Jermain Emanuel. Blessures die volgens de trainer niet los kunnen worden gezien van de staat van het hoofdveld. “Een betonmat”, bitste Onderberg aan het begin van dit seizoen.

“Ik voetbal hier nu voor het vijfde jaar en er zijn zoveel belangrijke spelers uitgevallen met knieblessures. Dat komt mede door het slechte veld. Het is gewoon een gevaarlijk veld”, valt aanvoerder Martijn Hollewand zijn trainer bij.

Verdere blessures, schorsingen en afvallers nopen Onderberg ertoe structureel gebruik te maken van spelers uit het recreatieve tweede, zoals de 42-jarige Rene Zwering. “Die heeft ons fantastisch geholpen de laatste maanden”, zegt Onderberg, die afgelopen zondag zelf op het wedstrijdformulier stond. “Ik hoefde gelukkig niet in te vallen”, zegt de 54-jarige trainer/coach over de wedstrijd tegen Lettele, die Zwolle vrij kansloos met 3-0 verloor.
“We hebben gestreden voor wat we waard waren. Bij vlagen ook wel goed gespeeld en kansen gecreëerd, maar we scoren zo moeilijk. Dat is het hele seizoen al zo en dan is het natuurlijk geen toeval meer dat je zo laag staat”, weet Hollewand.

‘Hopelijk geeft dat iets meer lucht’

Het betekent dat SV Zwolle de laatste twee duels moet winnen om nog kans te maken op de nacompetitie, en dan mag DAVO aanstaande zondag niet winnen. Zelf winnen wordt sowieso een hele klus aangezien Holten op bezoek komt. Die ploeg heeft aan een punt genoeg om kampioen te worden. “We gaan er alles aan doen, in het voetbal is veel mogelijk....”, hoopt Onderberg, die tegelijkertijd realistisch is. “Het moet heel gek lopen, wil je niet degraderen.” 

Voor de lange termijn ziet het er wel iets beter uit voor de SV. “We krijgen volgend seizoen een O19, wat ik begreep zelfs twee elftallen. Hopelijk geeft dat iets meer lucht, maar er gaan ook een aantal spelers weg”, aldus Onderberg. Topscorer Jantje van der Sluis gaf eerder al aan geen trek te hebben in vijfde klasse voetbal en Onderberg neemt afscheid van meer spelers.  

Ook aanvoerder Martijn Hollewand stopt na dit seizoen. “Ik heb mijn twijfels of we een waardige selectie op de been gaan krijgen voor het komende seizoen. Daarnaast heb ik een drukke job en is het zo nu en dan lastig te combineren”, zegt Hollewand, die zelf alleen op zondag kan voetballen vanwege zijn werk als hoofd jeugdscouting van PEC Zwolle.

Moeite met instelling

De van Rohda Raalte (tweede elftal) afkomstige middenvelder die ook als centrale verdediger wordt geposteerd kwam in 2017 bij SV Zwolle omdat dit, naast Ulu Spor, de enige zondagploeg in de stad is. “Ik heb mooie jaren gehad. Zeker het eerste seizoen in de derde klasse, toen we op een haar na een periodetitel wonnen. Ik vind het jammer dat ik ga stoppen, want ik ben nog fit en het is een leuke en gezellige vereniging.”
Wat er voor Onderberg, die na de zomer aan zijn vierde seizoen gaat beginnen, overblijft is de grote vraag. De Zwolse trainer wil in ieder geval af van spelers die te veel gepusht moeten worden.

“Ik wil door met een team dat graag wil en wil het iets meer op teamgevoel gooien. Verliezen hou ik niet van, maar als dat gebeurt met spelers die er vol voor gaan, dan heb ik daar geen moeite mee. Dat was dit seizoen niet altijd het geval”, besluit Onderberg, die nog niet eerder degradeerde in zijn inmiddels al 21-jarige trainersloopbaan.

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen gisteren
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16