Groepsles bij Squash Zwolle
Groepsles bij Squash Zwolle Pedro Sluiter

Squash Zwolle: ‘Als het te lang duurt, stappen ze over op tennis of padel’

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

SQUASH

Dagmar Vermeulen van Squash Zwolle hoopt dat zij haar leden niet kwijt raakt aan een racketsport in de open lucht (tennis of padel) nu het perspectief voor een binnensport zoals squash nog altijd onduidelijk is.

Het zorgde voor wat verwarring in squashland, het bericht dat de squashbond op haar website zette. 'We mogen 1 juli weer squashen' staat er pontificaal in een oranje vlak, maar in het bericht daaronder wordt duidelijk dat 'we' in dit geval selectief is. Er zitten namelijk nog heel veel haken en ogen aan deze mogelijkheid. "Als je het bericht doorleest, kom je eigenlijk tot de conclusie dat het nog niet mag, vrij spelen althans", concludeert de manager van Squash Zwolle. Een les zou misschien wel kunnen. Binnensporten mogen geen rallies spelen, omdat je dan niet anderhalve meter bij elkaar uit de buurt kunt blijven. Ik heb dus nog niks gecommuniceerd van 'we gaan open'. Mensen die ik spreek zeg ik ook 'het is nog niet zeker'.

Dat sportverenigingen de kantines op 1 juli weer open kunnen gooien is natuurlijk goed nieuws (met name voor tennisclubs), maar als de banen niet verhuurd kunnen worden is dat voor Squash Zwolle ook niet echt de moeite waard. Het centrum in De Dobbe (dat eind 2020/begin 2021 verhuist naar het nieuw te bouwen Sport XL) biedt vanaf deze week wel weer groepslessen aan en de mogelijkheid om vrij te spelen op twee geïmproviseerde buitenbaantjes (een soort mini-tennis met padelrackets). De groepslessen zijn voornamelijk gericht op fitheid. Het vrij spelen is voor leden en niet-leden waarbij niet-leden vijf euro per persoon per uur betalen.

"Afgelopen week was een try-out week", legt Vermeulen uit. "Gaat de ontvangst goed? Lukt het anderhalve meter afstand houden? Vanaf deze week gaan we echt beginnen."

Hoe heeft Squash Zwolle zich door de lockdowntijd geslagen?
"Het was en is pittig. De eerste zes weken heeft het personeel nog veel gewerkt. We hebben veel klanten gebeld, online lessen aangeboden. We hebben alle muren schoon gemaakt en ander onderhoud. Elke keer in shifts van drie zodat er niet teveel bij elkaar waren. We hebben het lidmaatschap in deze maanden niet geïnd en dat gaat natuurlijk hard in de cijfers.

Hoe groot is de (financiële) schade?
Het eerste steunpakket, 4000 euro voor het personeel, was voor een bedrijf als het onze een schijnjte. Onze vaste kosten zijn ongeveer 30,000 per maand. Met de compensatie van de overheid komen we ongeveer 87,000 in de min over drie maanden tijd. Het tweede steunpakket is veel specifieker en dan krijgen we wel een fatsoenlijke vergoeding. Er staat 20,000 voor, maar ik heb gehoord dat het voor ons misschien wel 50,000 kan zijn. Maar dat heb je ook echt wel nodig. Want het eerste squashcentrum in Nederland is al failliet."

Hoe lang is dit vol te houden?
"Het moet niet te lang duren. Squashers zijn wel heel trouw, die willen hun abonnement wel doorbetalen, maar je kunt ze op een gegeven moment verliezen aan een andere sport. Als het heel lang duurt, gaan ze tennissen bijvoorbeeld. Dat is wat anders, maar mensen willen bezig zijn. Ik weet dat veel squashers momenteel aan het padellen zijn. Padel Zwolle is sowieso al een concurrent. Ik denk niet dat ik ze echt ga verliezen, tenzij we het hele jaar niet mogen squashen. Dan gaan mensen wel over."

Verhuizing

Na dertig jaren op de huidige locatie in De Dobbe staat Squash Zwolle dit jaar, of begin volgend jaar, voor een verhuizing. Het multifunctionele Sport XL, dat schuin tegenover het PEC-stadion gaat verrijzen, wordt het nieuwe onderkomen. Reikhalzend kijkt Vermeulen uit naar de nieuw te bouwen squashbanen, die van de modernste snufjes worden voorzien en die Squash Zwolle op de kaart moet zetten als het squashcentrum in de regio. "Ik ben in gesprek met de squashbaanbouwers. De plannen liggen er, maar het moet nog wel blijken of het financieel haalbaar is", zegt Vermeulen. Bijzonderheden die in de plannen staat zijn de verschuifbare wanden om dubbelspel beter mogelijk te maken en het centre court met glazen wanden zodat aan alle kanten mensen kunnen kijken. "Dan zou je makkelijker een Nederlands kampioenschap kunnen houden en grote evenementen. Dat hebben we al best veel gedaan bij Squash Zwolle, maar we kunnen haast geen publiek kwijt in de huidige locatie. Ik weet zeker dat we op de nieuwe locatie een goede kandidaat zijn voor de grote squashevenementen in Nederland. Ik zou ook wel internationale toernooien willen organiseren", aldus Vermeulen, die in het nieuwe centrum elf banen kan verhuren en dat zijn er drie meer dan nu. "Dat mag ook wel, want de acht banen zijn normaal gesproken elke avond vol."

Eredivisie

Vermeulen verwacht dat de verhuizing ook een boost geeft aan de competitieteams die nu al op een hoog niveau acteren. De vrouwen spelen in de eredivisie en de mannen in de eerste divisie. Ook het tweede vrouwenteam is sterk en eredivisiewaardig, maar kon niet promoveren omdat vrouwen 1 al eredivisie speelt.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30