Aanvoerder Bram van Polen in de slag met Ben Scholte van Emmen
Aanvoerder Bram van Polen in de slag met Ben Scholte van Emmen Pieter van der Woude (Orange Pictures)

PEC Zwolle en Van Polen omarmen degelijkheid na nieuwe oefenzege

· leestijd 2 minuten Sport

(door Jeroen Kuiper)

EMMEN - Met een mondkapje op zitten in een dubbeldekker, met alleen de basiself en de technische staf. Het is het nieuwe normaal voor PEC Zwolle, als het vanuit het trainingskamp in Epe op weg gaat naar FC Emmen. “Dat voelt vreemd hoor, anderhalf uur zo’n mondkapje op. En dan de wissels die in een andere bus een half uur later komen.” Aanvoerder Bram van Polen lacht er maar eens bij. Het is zoals het de komende periode wel vaker zal gaan bij PEC. Anders dan anders, omdat het nou eenmaal moet.

De hele voorbereiding van de Zwollenaren is door de coronaperikelen op de schop gegaan. Weg is de lucht van het schrale bier, het broeierige zomerzonnetje en de schoppende amateurteams. Daarvoor in de plaats gespreid zittende mensen op tribunes tegen collega betaaldvoetbalteams. “Niet denigrerend richting de amateurs hoor, maar ik vind het voor ons wel lekker. Je hebt direct echte testwedstrijden”, vindt Van Polen.

De resultaten in de voorbereiding vallen ook niet tegen. Weliswaar is de eerste partij bij eerstedivisionist SC Cambuur verloren gegaan (2-0) en gaat een jong PEC onderuit tegen Team VVCS (0-1), daar staat een fraaie reeks oefenzeges tegenover op AZ, Heracles Almelo (beiden 1-0 winst) en FC Groningen (2-0 winst). Ook tegen Emmen is de winst daar, door opnieuw een treffer van Reza Ghoochannejhad (0-1).

Wie de wedstrijden tot dusverre heeft gezien, ziet dat trainer John Stegeman er in grote lijnen wel uit is. Er is weinig reden om doelman Michael Zetterer te passeren, na zijn prima prestaties in de vorige, afgebroken, jaargang. Als linksback mag Kenneth Paal voor diepte en voetbal zorgen, de andere flank is een prooi voor Sai van Wermeskerken. Op het middenveld heeft jongeling Dean Huiberts zijn basisplek weten vast te houden. Met zijn treffers lijkt ook Ghoochannejhad in de komende weken zeker van een basisplaats, al is er met spits Slobodan Tedic van Manchester City een nieuwe concurrent. De 1 meter 90 lange spits zit voorlopig nog even in quarantaine in een vakantiehuisje.

Vraagtekens op de flanken

De grootste vraagtekens zijn nog de nummer zes-positie van de weggevallen controleur Rico Strieder, de nummer tien-positie en de flanken. Voor die laatste posities heeft Stegeman met Pelle Clement, Jesper Drost, Mustafa Saymak, Clint Leemans en Mike van Duinen voldoende smaken voorhanden, ook zonder de vertrokken Vito van Crooij (terug naar VVV-Venlo). Een echte buitenspeler met diepgang ontbreekt echter nog, daarvoor wil PEC nog de transfermarkt op.

'Groot verschil met vorig jaar'

“We hebben iedereen fit en de automatismen zitten er al aardig in. Daardoor staat het achterin stabiel. Een groot verschil met vorig jaar, toen we blij mochten zijn als er genoeg spelers fit waren in het begin van het seizoen”, weet Van Polen, die zeker lijkt van een basisplaats. Met naast hem waarschijnlijk Thomas Lam, al is hij naast Yuta Nakayama ook kandidaat om Strieder op het middenveld te vervangen, of Sam Kersten. Van Polen: ”Er moet ook concurrentie zijn, het zou niet fijn zijn als iedereen al weet wie er gaat spelen.”