Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Hanneke Raidt over leven met DIS in boek Gebroken Spiegelbeeld

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - ‘Gebroken Spiegelbeeld, een visuele reis langs mijn leven met DIS’ is de titel van het boek van Hanneke Raidt, dat te bestellen is via uitgeverij Novum of boekwinkel Goedhart in de Assendorperstraat. DIS staat voor dissociatieve identiteitstoornis; het houdt in dat de eigen ‘ik’ versplinterd is in meerdere persoonlijkheden en al die andere delen willen en voelen iets anders. Raidt heeft er jarenlang mee geworsteld, maar het uitgeven van het boek markeert een nieuwe fase in haar leven.

(door: Ingrid Oosten)

Twaalf jaar geleden kon Raidt door een peesverkleving niet meer intensief sporten. Doordat haar uitlaatklep wegviel, belande ze in een depressie. Raidt: “Daarvoor voelde ik me ook nooit honderd procent, dus dat er wat aan de hand was wist ik eigenlijk al wel langer.”

Eerst stabiliseren

Onderzoeken volgden en waar eerst de diagnose PTSS werd gesteld, werd die later aangepast naar DIS. Raidt: “Toen die diagnose werd gesteld, vielen er veel puzzelstukken op zijn plek.” Maar omdat Raidt nog in een depressie zat, moest ze eerst stabiliseren voordat ze aan haar herstel kon werken.

Vijf verschillende delen

Het blijkt dat Raidt vijf verschillende delen in zich heeft. Elke deel staat voor een trauma dat ze eerder in haar leven heeft meegemaakt. Eerst moest ze erachter komen welk deel voor welk trauma stond. Het andere deel heeft de emoties van het traumamoment op dat moment overgenomen, waardoor Raidt het zelf niet bewust heeft meegemaakt. De beelden die de andere delen dragen, zijn eigenlijk haar beelden en dus moest ze er nu, jaren nadat het trauma zich heeft afgespeeld, toch doorheen.

Chronologische reis 

Haar man spoorde haar aan om te gaan tekenen en schilderen. Raidt: “Dat was een gouden zet, want het heeft me enorm geholpen om mijn emoties onder woorden te brengen.” Het boek is dan ook een chronologische reis door haar herstel periode. Het gaat van abstract naar realistisch en weer terug en van zwart wit naar kleur. 

Raidt hoopt dat het boek anderen bemoedigt. Raidt: “Ik heb er tien jaar over gedaan, maar ik kan nu zeggen dat ik herstelt ben. Natuurlijk houd je altijd restverschijnselen, maar ik heb mijn eigen leven weer terug. Dat wens ik natuurlijk iedereen toe die met deze stoornis moet leven.”

Ervaringsdeskundige

Ze had het zonder haar man en kinderen niet kunnen doen. Raidt: “Mijn gezin heeft het ook heel zwaar gehad en voor hen en voor alle gezinnen is dit boek ook. Zij leveren net zo goed een strijd.” Ook heeft ze veel gehad aan Eleos, een christelijk gezondheidszorg in Zwolle. ”Ik heb me dan ook aangemeld om te helpen als ervaringsdeskundige. Je loopt niet alleen tegen jezelf aan, maar soms ook tegen de buitenwereld die denkt dat je een grote fantasie hebt. Het is dan fijn om het daar samen over te hebben.”

Natuurlijk was het uitgeven van het boek ook spannend: “Het is alsof anderen in je ziel kijken. Ik heb dan ook even overwogen om het onder een pseudoniem uit te brengen, maar nee, ik wil eerlijk zijn, want ik heb me lang genoeg verscholen.”

Gerard Meijeringh