Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Bedrijfsovername? Dit zijn de financieringsmogelijkheden

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Heb je een bedrijf op het oog dat je graag over wilt nemen? Dan ben jij je misschien al wel aan het oriënteren op de mogelijkheden om de overname te financieren. Het overnemen van een bedrijf kost namelijk behoorlijk wat geld. De meeste ondernemers zijn financieel niet bij machte om een overname met eigen geld te financieren. Ontbreekt het je inderdaad aan de financiële middelen? Zet een bedrijfsovername dan niet direct uit je hoofd. Er zijn namelijk manieren om de overname van een ander bedrijf te financieren. Benieuwd wat de mogelijkheden zijn? Wij zetten er in deze tekst drie voor je op een rijtje. 

1. Investeerders

Als je zelf niet voldoende geld hebt om een bedrijfsovername te financieren, kun je op zoek gaan naar investeerders. Je kunt allereerst binnen jouw eigen netwerk kijken of er mensen zijn die je willen helpen om de bedrijfsovername te financieren. Mogelijk zijn er wel familieleden of vrienden die een deel van hun geld willen investeren. Besef je wel dat deze manier van financieren ook risico’s met zich mee kan brengen. Als de bedrijfsovername uitdraait op een flop, zijn de investeerders hun geld namelijk kwijt.

Wil je liever niet dat mensen die je kent geld in jouw bedrijf investeren? Ga dan op zoek naar externe investeerders. Ga niet met de eerste de beste investeerder in zee, want de voorwaarden kunnen per investeerder behoorlijk verschillen. Benader daarom ook altijd verschillende personen als je een bedrijfsovername wilt financieren met behulp van externe investeerders. Op deze manier kun je de verschillende partijen met elkaar vergelijken, waardoor je uiteindelijk kunt bepalen wat de beste optie is.

2. Zakelijke lening

Wanneer mensen geld in jouw bedrijf investeren, willen ze hier vaak iets voor terug. Mogelijk moet je een deel van de aandelen afstaan om het gewenste bedrag bij elkaar te krijgen. Zit je hier niet op te wachten? Dan kun je een zakelijke lening aanvragen. Deze financieringsvorm wordt door veel ondernemers gebruikt om een bedrijfsovername te financieren. Nadat je een zakelijke lening hebt afgesloten, stort een geldverstrekker het bedrag in één keer op jouw rekening. Hierdoor duurt het vaak niet lang voordat je de bedrijfsovername af kunt ronden. Besef je wel dat je een schuld aangaat als je een zakelijke lening afsluit. Dit houdt in dat je iedere maand een deel van het bedrag af moet lossen. Vergeet niet dat je naast aflossing ook rente betaalt over een zakelijke lening.

3. Bedrijfshypotheek

Met behulp van een zakelijke lening kun je een bedrijfsovername financieren. Toch heeft deze financieringsvorm niet de voorkeur van iedere ondernemer. Geldt dit ook voor jou? Dan kun je eventueel ook voor een bedrijfshypotheek kiezen. Deze financieringsvorm wordt vaak gebruikt om de aankoop van een bedrijfspand te financieren, maar is ook geschikt voor een bedrijfsovername. Er zijn verschillende redenen om voor een bedrijfshypotheek te kiezen. Zo profiteer je bijvoorbeeld van een scherpe rente. Het voordeel hiervan is dat de kosten van deze financieringsvorm lager uit kunnen vallen dan de kosten van een zakelijke lening. Om te bepalen of dit in jouw geval ook daadwerkelijk zo is, kun je het beste een vergelijking maken.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30