Swollenaar Michiel Worst tussen drie tegenstanders in.
Swollenaar Michiel Worst tussen drie tegenstanders in. Hans Smit

'Vijf teams in bondscompetitie, dat is ongekend voor SWOL'

· leestijd 1 minuut Sport

WATERPOLO
De waterpolomannen van SWOL 1894 spelen volgend seizoen voor het eerst in de historie in de eerste divisie nadat de bond het verzoek om te promoveren heeft gehonoreerd. Het team dat momenteel zonder trainer zit, eindigde het afgelopen seizoen als tweede.

Nadat de zwembond bekend maakte dat er geen kampioenen werden uitgeroepen, maar wel een promotie/degradatie-regeling kwam, diende SWOL een promotieverzoek in voor het team dat voor de vierde keer in vijf seizoenen als tweede eindigde in de tweede divisie. Een moeizame seizoenstart belette SWOL het de stabiele koploper HZPC/Avena echt te bedreigen. Uiteindelijk strandde SWOL met nog vier duels te gaan op vijf punten van de ploeg uit Heerenveen.

Naast het eerste mannenteam zijn ook heren 2, heren 3, heren 5 en dames 3 gepromoveerd op verzoek van SWOL. ''Daardoor hebben we volgend seizoen maar liefst vijf teams in de bondscompetitie, twee dames- en drie herenploegen. Dat is voor ons ongekend'', zegt Jan Nijenhuis, voorzitter van de waterpoloafdeling, met trots.

Heren 1 is nog op zoek naar een trainer. Sebastiaan Germers heeft de rol als hoofdtrainer, die hij al voor de start van het afgelopen seizoen in de schoot geworpen kreeg omdat Philip van der Poel plotseling opstapte, naast zich neergelegd en voegt zich vanaf komend seizoen weer bij het team. Het is nog de vraag hoe de voorbereiding op dat nieuwe seizoen eruit gaat zien, al heeft die zorg op dit moment geen prioriteit bij SWOL 1894. ''Dit is de tijd dat de selectieteams afbouwen. Halverwege de zomer gaan die selectieteams weer beginnen met trainen en dat wordt dan opgevoerd in augustus'', weet Nijenhuis.

Leden snakken naar het water
''Op dit moment is het voor de overige teams belangrijk dat we weer het water in kunnen. We hopen in de komende tijd weer wat sportiever te kunnen worden dan in de afgelopen twee maanden. Normaal traint de vereniging in deze periode drie keer per week in het openluchtbad Zwolle.'' Dat zwembad gaat onder voorbehoud van ontwikkelingen in de coronamaatregelen op 1 juni open. Zwembad De Vrolijkheid opent woensdag 13 mei de deuren al weer, maar nog niet onbeperkt.

Afbeelding
Werkzaamheden spoorbrug op de Vecht: Stremming vaarwegverkeer Algemeen 23 uur geleden
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32