Landstede Hammers leeft nog na zenuwslopend potje basketbal

· leestijd 2 minuten Sport

(door Mark de Rooij)

BASKETBAL

Landstede Hammers heeft een derde en beslissende wedstrijd afgedwongen in de halve finales van de play-offs met ZZ Leiden. In een zinderende potje basketbal, waarin Landstede een mooie voorsprong in het laatste kwart in rook zag opgaan, had de thuisploeg toch de langste adem (90-85).

Het luidkeelse en hartgrondige ‘shit’ uit de mond van Worthy de Jong sprak boekdelen aan het einde van de wedstrijd. Leiden, de nummer één van de reguliere competitie, heeft een kans laten liggen om de strijd met Landstede Hammers in twee duels te beslissen. Het begon sterk, maar stuitte in de loop van de avond steeds vaker op de hechte Zwolse defensie. Hierdoor kon Landstede de wedstrijd langzaam maar zeker naar zich toe trekken. Na een 23-24 achterstand in het eerste kwart, zocht de nog altijd regerend landskampioen met een 46-42 voorsprong de kleedkamer op.

In het derde kwart volgden de scores elkaar in hoog tempo op en liep Landstede nog iets verder weg bij de ploeg van trainer Geert Hammink, één van de weinige Nederlanders die in de NBA heeft mogen spelen.

Landstede begon met een voorsprong van zeven punten (68-61) aan het laatste kwart, maar die marge verdween als sneeuw voor de zon door twee opeenvolgende driepunters van Leiden. Ineens was de strijd weer volledig open en met twee ‘banken’ die hartstochtelijk meeleefden was er, ondanks de afwezigheid van publiek, een mooi play offs-sfeertje in het Theater van de Sport. De bank van Leiden veerde op toen Emmanuel Nzekwesi de bezoekers met een dunk voor het eerst sinds het tweede kwart op voorsprong bracht (78-79).

Joseph staat op in slotfase

Door een misser van Riley Lachance vanaf de vrije worplijn, een bonus na een knappe score, werd het niet 82-84 voor Leiden en vanaf dat moment pakte Landstede de draad weer op. Met veel teamgeest, wilskracht en, niet te vergeten, twee knappe en razend belangrijke scores van Yasiin Joseph in de absolute slotfase knokte Landstede zich naar de zege. Al vallend en doorglijdend tegen de boarding maakte de Canadese pointguard er 88-85 van met nog vijftig seconden op de klok. Balverlies van De Jong bezegelde het lot van Leiden, dat donderdag in de eigen Vijf Meihal een tweede kans krijgt om de finale te bereiken.

‘Moeten samen blijven spelen’

Als Landstede in die beslissende wedstrijd dezelfde wilskracht, teamgeest en strijdlust kan opbrengen als deze avond, is alles mogelijk. Topschutter Yasiin Joseph (met 23 punten) kijkt er naar uit. “We moeten aantreden met dezelfde energie, dezelfde focus. Zij zullen er ook hard ingaan, we moeten gewoon samenballen als een team, en gaan. Wat er ook gebeurt, we moeten (!) samen blijven spelen, sterk verdedigen en gefocust blijven”, aldus Joseph.

De nederlaag van zaterdag schudde het team volgens de Canadees wakker. “Dit zou onze laatste wedstrijd kunnen zijn en dat wilden we niet. We willen kampioen worden, dus we moesten winnen. Go hard or go home.”

Het grote verschil met zaterdag was volgens Joseph de scherpte. “Focus, we waren allemaal scherp, we bleven als een team spelen. Ongeacht welke plays zij uitvoerden, we bleven samen, de hele wedstrijd.”

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30