Afbeelding
Foto: Eigen foto

Kunstenaars openen hun ateliers

· leestijd 1 minuut Cultuur

ZWOLLE - De Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars (BZK) heeft voor zaterdag 18 en zondag 19 september van 11.00 tot 17.00 uur haar 33ste Open Ateliers georganiseerd. Op verschillende locaties in heel Zwolle, onder meer in een oude school, een voormalig hofje voor bejaarde vrouwen, een woonhuis of een speciaal gebouwd atelierpand staan de deuren open. 

Voor velen is het een vertrouwde gang langs één of meer ateliers, voor anderen een eerste kennismaking en ontmoeting met de kunstenaars en hun werk. Allen zijn welkom voor een goed gesprek over kunst, misschien voor het geven van een opdracht of om zich aan te melden voor een cursus en mogelijk zélfs voor de aanschaf van een kunstwerk.

Impact

De zomer loopt op zijn einde en ook de kunstenaars komen langzamerhand uit een zeer turbulente periode die een onmetelijke impact had op de culturele sector en niet in het minst op autonome kunstenaars. Veel bijverdiensten bleven uit, tentoonstellingen werden uitgesteld, online gehouden of zelfs in één keer geannuleerd. Ze melden het dan ook erg fijn te vinden dat ze hun deuren eindelijk weer voor bezoekers kunnen openen nu de regering de virus-voorschriften heeft versoepeld.

Deelnemers

Deelnemers in 2021 zijn Joepe Bos, Tali Farchi, Sylvia Frankena, Peter Geerts, Marcel Goossen, Jan Pieter Gootjes, Ludie Gootjes, Ineke van Harten, Stephanie Jansen, Annet van der Kamp, Peter Kool, Ton Langerwerf, Sander Medendorp, Els Mondt, Kim Otten, Helma Ruitenberg, Gertia Sikking, Peter van Steenwijk, Riët Stegehuis, Pim Trooster, Frans van de Vrande,Peter van der Werf, Jan Westerhof en Anneke Wilbrink. 

Fenomeen 

De Belangenvereniging Zwolse Kunstenaars werd in 1987 opgericht om bij het opheffen van de Beeldende Kunstenaars Regeling gezamenlijk de belangen van professionele kunstenaars en ontwerpers in Zwolle te behartigen. In 1989 organiseerde zij daartoe voor het eerst in Zwolle het fenomeen van ‘Open Ateliers’ waarbij bezoekers direct in contact komen met kunstenaars, hun kunst en hun werkplek.

Kijk voor meer informatie en een plattegrond van alle locaties op de website www.bzkzwolle.nl of op die van de individuele deelnemers.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30