Marien Kleinjan (AM), Gerhard Bolk (AM), Gerdien Rots, Sebastiaan de Wilde (NS) en Maarten Haverkamp (NS) brengen een toost uit.
Marien Kleinjan (AM), Gerhard Bolk (AM), Gerdien Rots, Sebastiaan de Wilde (NS) en Maarten Haverkamp (NS) brengen een toost uit. Foto: Pedro Sluiter

Nieuwe groene wijk Wärtz bij station ‘volgende stap in ontwikkeling van Zwolle’

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Het voormalige bedrijventerrein bij het NS-station ondergaat een metamorfose. De NS heeft gekozen voor gebiedsontwikkelaar AM om het gebied in te vullen tot een ‘bruisend innovatiedistrict’. Maandag hebben AM en de NS de verkoop- en samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Onder de noemer Wärtz komen er 850 woningen. 26500 vierkante meter wordt ingevuld met horeca, onderwijsinstellingen, buurtvoorzieningen en ruimtes voor creatieve makers.“Ik ben echt onder de indruk. Dit is de volgende stap in de ontwikkeling van Zwolle”, aldus wethouder Gerdien Rots.

In het gebied, dat onderdeel is van Spoorzone Zwolle, komt een spoorpark met de karakteristieke Wärtsilä-hal als kloppend hart. Een plek waar innovatie, toekomstgericht wonen én werken samenkomen. Deze hal wordt de blikvanger van het gebied. Op de Wärtsilähal komt een appartementengebouw met, tussen de hal en de opbouw, een openbaar toegankelijk dek van waaruit bezoekers een fraai uitzicht hebben over de uiterwaarden van de IJssel en de binnenstad. 

Wethouder Rots verklaarde onder de indruk te zijn van het plan. “We zijn een stad in voortdurende ontwikkeling, maar in de huidige binnenstad kan Zwolle niet groeien. De NS en de gemeente hebben gezocht naar een partij die iets nieuws toevoegt.” En dat is volgens Rots met het plan ‘Wärtz zeker gelukt. Het plan combineert wonen, onderwijs, recreëren en werken met elkaar. Daarnaast is er veel ruimte voor groen en minder voor auto’s. Parkeren dient te gebeuren in multifunctionele hubs. “Nu is dit een versteend gebied, maar straks wordt er veel groen toegevoegd.”

Wärtz, de nieuwe wijk in de Spoorzone aan de zuidzijde van het station, moet een plek worden waar studenten zich kunnen ontplooien. Volgens wethouder Rots kan dat voor grote betekenis zorgen voor ondernemers in de regio. Rots doelt op Regio Zwolle, waarbij 21 gemeenten zijn aangesloten. “Heel veel ondernemers in deze gemeenten kunnen moeilijk aan stagiaires komen.” Volgens Rots biedt Wärtz genoeg ruimte voor bedrijven om een kleine vestiging te starten. “Bijvoorbeeld bij Perron 038. Zo kunnen deze bedrijven net afgestudeerde mensen aan zich binden.” Wärtz gaat plaats bieden aan onderwijsinstellingen. De gemeente is in gesprek met ArteZ en Cibap over een overgang naar Wärtz. Het is nog niet rond. “Dat is de volgende stap.”

De naam Wärtz staat voor Wild, Art, Raw, Tech en Zwols. Een naam die niet alleen weergeeft wat de sfeer wordt van het nieuwe innovatiedistrict, maar die tegelijk refereert aan de bestaande Wärtsilä-hal met zijn typerende, golvende dak. In de centrale hal kunnen evenementen worden georganiseerd. Op de hal komt een ‘spectaculair’ appartementengebouw met, tussen de hal en de opbouw, een openbaar toegankelijk dek waar bezoekers een 360-graden uitzicht hebben.

Wärtz moet de plek worden waar innovatie, creativiteit, toekomstgericht wonen, studeren, verblijven én werken aan uitdagingen van de toekomst samenkomen. Zo moet er een belangrijk, nieuw innovatiedistrict ontstaan als voedingsbodem voor talent en bedrijven uit de hele regio. Een nieuwe loopbrug (passerelle) zorgt voor een verbinding met de binnenstad. Volgens de NS en de gemeente krijgt Zwolle met Wärtz een eigentijds tweede stadshart aan de zuidzijde van het station.

De openbare ruimte van WärtZ stimuleert ontmoeting én brengt de mensen dichter bij de natuur. Het landschapsontwerp van LOLA Landscape Architects is gebaseerd op de principes van ‘urban rewilding’, waarmee delen van de openbare ruimte aan de natuur teruggegeven worden. Wat nu nog grotendeels asfalt is, wordt onderdeel van een groot natuurlijk canvas voor makers, bewoners en bezoekers. Ook de stevige woongebouwen van Orange Architects, in de woonbuurt Lurelui en aan het Wärtz-plein, worden in dat wilde, groene canvas opgenomen. Hierdoor is er tussen en rondom de gebouwen overal ruimte voor groen, ontmoeten en gezond buitenleven. De ambitie is om het groenste binnenstedelijk stationsgebied van Nederland te realiseren. 

Wärtz geeft voorrang aan wandelaars, fietsers en gebruikers van het openbaar vervoer, met langzaam-verkeer routes, multifunctionele (parkeer)hubs, een breed palet aan deelvervoer en een Fiets Innovatie Centrum in de nabijheid van het station. Het plan past bij de ambities van NS en gemeente Zwolle voor een gezonde en autoluwe wijk. AM zet in op een energie-positief, circulair en CO2-neutraal Wärtz, passend bij de duurzaamheidsambities van de stad.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh