Afbeelding
Foto: Getty Images/iStockphoto

Woning isoleren? Denk circulair!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Energie besparen, huizen isoleren, overstappen op duurzame energie: de energietransitie is elke dag in het nieuws. De transitie naar een circulaire economie is dat niet. En dat is best gek. Want ga je isoleren, dan stap je in beide transities. Twee vliegen in één klap.

Jean Frantzen, klimaatburgemeester van Zwolle, legt uit hoe dat zit: “Bij het kiezen van isolatiemateriaal gaat het vaak over aantal centimeters en technische termen zoals Rd en Rc-waardes, maar nauwelijks over CO2-uitstoot. En dat is best raar.”

Waarom isoleren we onze woningen eigenlijk?

Ja, om de energierekening terug te brengen natuurlijk. Maar er is een hoger doel. “Je draagt bij aan het verminderen van de totale CO2-uitstoot”, aldus Frantzen. “Want minder energie verbruiken, is minder CO2 de lucht in. En dat helpt in de strijd tegen de opwarming van onze aarde.”

Dus als we isoleren om als hoofddoel uiteindelijk minder CO2 uit te stoten, waarom dan niet kijken naar hoeveel CO2 de productie van die materialen uitstoot? Frantzen legt uit: “Steenwol en glaswol zijn nu de normale keuzes. Maar om dat spul te kunnen maken, worden ovens tot zo’n 1.400 graden opgestookt. Dat kost bergen energie! Vergelijk dat nu eens met de productie van vlas. Dat werd vroeger veel verbouwd als grondstof voor linnen. Nu hebben we het opnieuw ontdekt als milieuvriendelijk alternatief voor isolatie. Vlas is een plant, en wat doen planten als ze groeien? Die slaan CO2 op in plaats van dat ze het uitstoten. Dat is dus een ander, groener verhaal.”

“Daarbij komt dat steen- en glaswol wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Die raken een keer op. Terwijl biobased materialen zoals vlas, hennep en stro hernieuwbaar zijn, die kun je gewoon verbouwen. Zo raken die materialen nooit uitgeput. En dat is dus die andere transitie, naar een circulaire economie – de cirkel rondmaken, dat is het idee.”

Isoleren met cellulose

Ook Dirk Rutgers, energiecoach in de wijk Aa-landen, krijgt steeds vaker de vraag hoe je met milieuvriendelijke materialen kunt isoleren. “We hebben het dan over wat je noemt, ‘biobased materialen’. Dan zijn de grondstoffen hernieuwbaar of er worden reststromen uit een ander productieproces voor gebruikt. Een voorbeeld daarvan is cellulose, wat de basis is van papier en karton.”

“Cellulose ziet eruit als witte vlokken. Het is heel licht materiaal wat door isolatiebedrijven op dezelfde manier wordt toegepast als bij spouwmuurisolatie: je blaast het naar binnen. Alleen gebruik je cellulose niet in je spouw, daar is het te grof voor, maar als dakisolatie.”

“Je kunt dan zelf van tevoren de aftimmering op zolder doen, waarna het isolatiebedrijf van buitenaf de cellulose naar binnen blaast. Paar keer een dakpan opzij, het is in een dagje gepiept. Relatief weinig arbeidsloon dus. Zo is het ook nog eens kostentechnisch een aantrekkelijk alternatief.’

Meer lezen over isoleren met biobased materialen? Kijk op www.biobasedbouwen.nl en op www.weekvandecirculaireeconomie.nl.

Gerard Meijeringh