Afbeelding
Foto: Eigen foto

Er is maar één honk: Sassendonk

· leestijd 1 minuut Rondje Swolle

ZWOLLE - ‘It giet oan’, zoals Papje opent maar dit keer echter geen tocht langs elf Friese steden maar carnaval in maar liefst vijftien Zwolse kroegen. Verleden week kwam er, na de corona persconferentie van dinsdagavond 15 februari., witte rook uit de schoorsteen van de Horeca Evenementen Stichting Zwolle (HESZ).

Het licht ging op groen om alsnog dit jaar carnaval te vieren. Dus Sassendonkers, als de wiedeweerga naar zolder, kostuums bij elkaar rapen en de gebruikelijke muntiens in de Zwolse horeca kopen om weer vrolijk door Sassendonk te laveren. Inmiddels zijn carnavalsvierders via de bekende mediakanalen hierover geïnformeerd. Eén maartje, er komt geen tent op het Grote Kerkplein en formele evenementen gaan dit jaar niet door. Blijft er dan voldoende over? Meer dan voldoende!

Flexibel

Ilona de Rijke namens de HESZ: “in korte tijd iets regelen, het kan want onze horeca is heel flexibel. Hopelijk het laatste kunstje tijdens corona. Ook de samenwerking met de gemeente verloopt prima, dat mag ook wel eens gezegd worden. Voor de horeca is carnaval een belangrijk deel van de jaarlijkse inkomsten. Het is wel continu schakelen want in minder dan tien dagen moet alles geregeld zijn. Maar carnaval, het blijft het grootste volksfeest in Nederland. Een feest dat meer is dan alleen maar bier drinken. De carnavalsvierders zijn er, na twee jaar, gewoon aan toe. Jammer voor de mensen die tijdens carnaval al een vakantie in het buitenland hadden geboekt. Niet wetende dat het feest op het allerlaatste moment toch door mag gaan.”

Of er dit jaar meer dan de gebruikelijke vijf dagen carnaval gevierd gaat worden? “Hangt deels af van de sfeer”, aldus de HESZ die ook volop bezig zijn met hun komende evenementen, te beginnen met Maximaal Muzikaal in het weekend dat de klok een uurtje vooruitgaat.