Bram van Polen:
Bram van Polen: "Het besluit is deels genomen." Archieffoto: Hans Smit

PEC Zwolle kan en mag tevreden zijn over puntendeling tegen NEC

· leestijd 3 minuten Sport

PEC ZWOLLE - In Nijmegen heeft PEC Zwolle zondagavond in een vermakelijk duel met 2-2 gelijkgespeeld tegen NEC. Na een voorsprong met rust, leek PEC daarna door het ijs te zakken toen het twee treffers incasseerde in iets meer dan vijf minuten, maar PEC rechtte de rug en kon uiteindelijk content zijn met de puntendeling. Daarmee komt Zwolle op 32 punten met nog vier competitiewedstrijden te gaan. “We moeten het over twee weken thuis tegen Heracles afmaken en dan kunnen we er een mooi feestje van maken”, aldus een tevreden captain Bram van Polen, die ook nog nieuws had over zijn toekomst.

(door Erik Riemens)

“Het besluit is deels wel genomen. Ik hoop dat ze (de club, ER) het na de bekerfinale naar buiten brengen”, zo liet hij weten, om vervolgens meteen terug te blikken op de zondagavondwedstrijd. “Ik vond een puntje zeker verdiend, ondanks het laatste kwartier toen zij wat gingen drukken. Bij vlagen hebben we ook goed gevoetbald. Ook was ik wel benieuwd na de winst vorige week op Excelsior. Je merkte toch dat de grootste druk er wat af was. Dan kan zo’n wedstrijd als vandaag twee kanten op, maar ik vind dat we het goed gedaan hebben.”

PEC Zwolle kon in De Goffert niet beschikken over Davy van den Berg, Kaj de Rooij en uiteraard ook niet over de bekende blessuregevallen Samir Lagsir, Ryan Thomas, Ferdy Druijf en Zico Buurmeester, al stond die laatste afgelopen week weer met de nodige mitsen maren op het trainingsveld. Daar kwam de zieke Eliano Reijnders ook nog bij, Silvester van der Water startte op zijn positie.

Alle hoeken

Na het beginsignaal gebeurde er maar bar weinig. NEC was wellicht met het hoofd en de benen bij de bekerfinale volgende week zondag, terwijl PEC ongetwijfeld nog wel even terugdacht aan de heenwedstrijd. In Zwolle werd het toen 1-3 en kreeg PEC zeker in de tweede helft alle hoeken van het veld te zien.
Het doelpunt van Thomas Lam was ook meteen het hoogtepunt van het eerste kwartier, waarin beide ploegen afwachtend en haast apatisch opereerden. Totdat Lam van zo’n meter of 25 hard, fraai en bovenal doeltreffend uithaalde: 0-1. Even later had Lennart Thy best wel een goede kans op de 0-2, maar zijn kopbal verdween naast.

NEC ‘scoorde’ alleen met langdurig balbezit, waarbij het vooral de flanken zocht, waar de rappe Sontje Hansen op rechts en de behendige Kodai Sano op links voor het gevaar en de voorzetting moesten zorgen. Diezelfde Sano leek na een klein half uur gelijk te maken, maar zijn buiten naar binnen schot werd op bijzondere wijze gekeerd door Jasper Schendelaar, die in de corner daaropvolgend weer handelend optrad op een kopbal van ex-PEC’er Philippe Sandler.

NEC werd sterker en sterker, kreeg ook mogelijkheden, maar die kreeg PEC ook. Na een goedlopende aanval was het andermaal Thy die bediend werd door Ody Velanas, maar de PEC spits zag zijn inzet gekeerd worden door doelman Jasper Cillessen. En zo bleef het 0-1 tot de rust.

Eredivisierecord

Los gezien van die voorsprong was het een opmerkelijke eerste helft. PEC Zwolle beging maar liefst 15 overtredingen in 45 minuten, een eredivisierecord dit seizoen. Van Polen keek op van deze statistiek, maar had er ook een verklaring voor. “We wisten natuurlijk dat zij hoe dan ook rekening gingen houden met de bekerfinale. Onze intentie was om ze echt aan te pakken en hoog druk te zetten. Het is denk ik alleen maar goed dat onze voorwaartsen en middenvelders ook af en toe een overtreding maken. Dat is gewoon heel irritant voor een tegenstander. Dat doen wij niet zo vaak, maar nu tegen NEC wel, waarmee je hun spel toch ontregelt. Ik kan daar wel van genieten.”

De tweede helft begon dramatisch voor PEC Zwolle, want in de 47ste minuut was de gelijkmaker al een feit. Een voorzet van invaller Rober Gonzalez plofte via het hoofd van Koki Ogawa binnen. Amper vijf minuten later kreeg Velanas een uitgelezen kans op andermaal een Zwolse voorsprong, maar hij zag Cillessen redding brengen. Het was de voorbode voor een enerverende tweede helft, want daarna maakte Anselmo Garcia Mac Nulty een overtreding binnen de zestienmeter. Scheidsrechter Dennis Higler gaf een strafschop, die feilloos werd benut door diezelfde Ogawa. En zo keek PEC Zwolle in een tijdspanne van net geen zes minuten ineens tegen een achterstand aan: 2-1.
Wat volgde was een wedstrijd, die nog alle kanten op kon en ook ging. PEC kreeg vlak erna een enorme kans, toen Van der Water een panklare voorzet van Garcia Mac Nulty net niet kon binnenglijden bij de tweede paal. De derde keer voor Velanas was dan wel raak: een vrijebal na een overtreding op Van der Water werd prachtig verzilverd door de Zwolse middenvelder die in de 68ste minuut zo de stand op 2-2 bracht.

Slimmigheidje

De eerstvolgende grote kans diende zich daarna weer aan, maar dan aan de andere kant. Schendelaar redde bekwaam op een schot van eerst Calvin Verdonk, ook al ex-PEC Zwolle en daarna op de rebound van Bram Nuytinck. In blessuretijd dacht Tjaronn Chery met een slimmigheidje Schendelaar nog te verrassen, maar dat gebeurde niet en zo bleef het 2-2. Voor PEC een keurig en knap resultaat. “Al met al kunnen we tevreden zijn, hier hadden we van tevoren voor getekend”, besloot Van Polen.