Raf van den Berg viert zijn eerste treffer voor PEC Zwolle. Thomas van den Belt komt eraan om de 2-0 tegen MVV te vieren. Foto: Peter Lous (Orange Pictures)

Jonkies grijpen hoofdrol in makkelijke bekerzege PEC Zwolle

(door Jeroen Kuiper)

PEC ZWOLLE

Een keertje soepel winnen, dat zijn ze bij PEC Zwolle niet meer gewend. Het gebeurt wel in het bekerduel tegen MVV. Notabene mede door twee doelpunten uit hoekschoppen, worden de bezoekers uit Maastricht met een 4-0 nederlaag naar huis gestuurd.

Voor het bekertreffen heeft Schreuder basisplaatsen ingeruimd voor Samir Lagsir, Rav van den Berg, Slobodan Tedic en Ryan Koolwijk. Voor de routinier is het zijn eerste basisplaats in Zwolse dienst, maar het zijn vooral de jonkies Lagsir en Van den Berg die voor rust de aandacht opeisen. Lagsir door zijn bedrijvige, niet altijd even succesvolle, acties. Van den Berg door verdedigend prima op de been te blijven en een doelpunt mee te pikken. De kopbal van het Zwolse talent uit de hoekschop van Luka Adzic, na ongeveer twintig minuten spelen, betekent de 2-0. “Ja, dat was een heel lekkere. Ik wist niet zo goed wat ik moest doen, dus ging ik maar gewoon juichen. Mijn eerste doelpunt in het betaalde voetbal, dat is toch bijzonder”, glundert Van den Berg (17) na afloop. De openingstreffer komt ook al voort uit een corner van Adzic. Yuta Nakayama kopt de bal voor de voeten van Siemen Voet, die binnen prikt.

Zo sorteert de hoekschoppenles van trainer Schreuder snel effect. Op maandag kan de oefenmeester zijn onvrede over de dramatisch verlopen wedstrijd tegen concurrent Fortuna Sittard (0-1 verlies) niet langer voor zich houden. Vooral over de serie slecht genomen hoekschoppen van Adzic maakt hij zich druk. Daarom laat Schreuder zelf maar even zien hoe het moet. “We hebben er op geoefend en het pakte goed uit”, constateert Van den Berg, die door de afwezigheid van onder meer Sam Kersten weer eens speelminuten vanaf het begin mocht maken. “Dat was wel lekker, ik heb de laatste tijd weinig gespeeld. Volgens mij ging het wel goed. We hebben zeker voor rust niets weggegeven.”

Van Polen en Saymak terug

In de tweede helft is het Adzic die zelf ook een goal meepakt. De Serviër had dit seizoen nog geen doelpunt achter zijn naam staan, maar schiet na driekwart duel de bal in het dak van het doel. Ook Slobodan Tedic pakt nog zijn doelpuntje mee. Beiden scoren op het moment dat Bram van Polen en Mustafa Saymak als invallers weer in het veld staan.

Helende werking

Zo heeft deze dinsdagavond vooral een helende werking voor PEC Zwolle, dat weer meer smaken heeft om uit te kiezen en wat meer kleur op de wangen krijgt. Van den Berg: “hopelijk kunnen we dit doorzetten in de competitie.”

Het is de vraag wat het waard is als zaterdag FC Twente op bezoek komt in het MAC3Park stadion. Want met zes schamele punten uit zestien wedstrijden in de eredivisie zijn twee bekerzeges op clubs uit de Keuken Kampioen Divisie op papier weinig waard.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30