Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Op de elektrische fiets wanneer het vriest: hier moet je aan denken!

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Het koude weer van de afgelopen weken is vast niemand ontgaan. Het kon in de nachten wel erg koud worden. Voor de fanatieke elektrische fietsers onder ons gaf dit wel de nodige problemen. Zo gaven veel mensen aan dat de accu snel achteruit ging door de kou. Zo kon er veel minder lang gefietst worden en moest de accu alweer snel op de oplader. Juist in deze kou is het dan ook belangrijk dat je je elektrische fiets de juiste verzorging biedt. Maar waar moet je aan denken? Hier vind je enkele tips.

Laat de accu niet buiten

Het belangrijkste advies is toch wel om de accu niet buiten te laten. Hoewel een fiets in principe goed bestand is tegen de kou, kan de accu hier wel door beïnvloed worden. Hij zal zeker niet zo snel kapot vriezen, maar de batterij kan wel heel snel teruglopen. Wil je dus binnenkort een elektrische fiets kopen en zal deze grotendeels buiten staan? Zorg er dan voor dat – indien mogelijk – de batterij wel mee naar binnen kan. Op die manier voorkom je dat je plotseling veel minder ver kunt rijden dan verwacht. Zeker wanneer je dagelijks lange ritten moet maken.

Een gewone fietsbatterij kan temperaturen van -20 doorstaan. Je hoeft dus met de Nederlandse kou niet bang te zijn dat deze het compleet begeeft. Dat is vrijwel onmogelijk. Maar het kan wel problemen opleveren. Je hoeft er dus niet voor te vrezen dat de fiets niet meer gestart kan worden.

Lukt het om welke reden dan ook niet om de accu mee naar binnen te nemen? Dan bestaan er ook nog speciale hoesjes die je om de accu kunt plaatsen. Beschouw het als een soort jas. Deze isoleren de accu beter waardoor deze minder snel last heeft van de kou en je ook erge terugloop kunt voorkomen.

Denk ook aan jezelf

Het koude weer kan niet alleen gevolgen hebben voor je fiets, maar ook voor jou. Je bent zeker niet de eerste die onvoldoende gekleed op de fiets stapt. Hoewel je tijdens het fietsen jezelf voor je gevoel misschien warm trapt, kan je lichaam alsnog tekenen van onderkoeling ervaren. Bedenk bovendien dat je ook met pech onderweg kunt komen te staan. Daarom is het enorm belangrijk om jezelf goed aan te kleden. Thermokleding doet wonderen om lekker warm te blijven. Zeker als je langere ritten moet maken.

Maak je binnenkort gebruik van een elektrische fiets aanbieding? Zorg dan goed voor zowel jezelf als de fiets. Probeer de fiets indien mogelijk binnen te stallen. Dat is niet alleen beter voor de accu, maar voorkomt ook dat je straks op een bevroren zadel plaats moet nemen.

Afbeelding
Toeristenbelasting in Zwolle met 25 procent gestegen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Verschillende verkeersmaatregelen op zaterdag 2 maart vanwege Ster van Zwolle en betoging Algemeen 21 uur geleden
Floris Meijers
Minioren SWOL 1894 excelleren op NK Sport Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Raad van State: 'Tijdelijk afzien van handhaving PAS-melders mag, mits goed gemotiveerd' Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Zangers gezocht voor Die Fledermaus.nu Algemeen 22 uur geleden
Chris Kruitbosch.
Kruitbosch wil met micromobiliteit steden duurzamer maken Partnerbijdrages 22 uur geleden