Koopman kijkt goedkeurend naar de cheque in handen van wethouder Arjan Spaans.
Koopman kijkt goedkeurend naar de cheque in handen van wethouder Arjan Spaans. Foto: Pedro Sluiter

Stichting Duurzaam Berkum met 3 miljoen op weg naar aardgasvrije wijk

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Gerard Meijeringh)

ZWOLLE - In de energietransitie in Zwolle zit Berkum in de kopgroep. De wijk fungeert als proeftuin in het Programma Aardgasvrije Wijken. Doelstelling is dat alle woningen in Berkum in 2028 aardgasvrij-ready zijn. Vrijdag is het speciale Berkum Energieneutraal (BEN)-voorlichtingscentrum geopend in wijkcentrum De Weijenbelt. Het is een plek waar bewoners van Berkum (inclusief Brinkhoek en Veldhoek) welkom zijn voor vragen of advies en waar Stichting Duurzaam Berkum, gemeente Zwolle en de woningcorporaties samenwerken. Er zijn ook inloopspreekuren met energiecoaches en er worden thema-avonden georganiseerd. 

Het project BEN helpt wijkbewoners met het besparen van energie en het verduurzamen van hun huis. Het voorlichtingscentrum moet dit proces stimuleren. Voor de verduurzaming van de wijk heeft het Rijk een bedrag van maar liefst 3 miljoen euro ter beschikking gesteld. Vrijdag mocht voorzitter Ben Koopman van Stichting Duurzaam Berkum symbolisch de cheque in ontvangst nemen.

Via drie sporen wil Berkum de stap naar een aardgrasvrije wijk maken. Verduurzamen, een alternatief kiezen voor aardgas en het opwekken van energie. Het verduurzamen van de wijk is al in gang gezet, maar is een proces dat nog lang niet ten einde is. Het kiezen voor een alternatief voor aardgas wordt de komende tijd actueel. “We proberen als wijk een keuze te maken voor één systeem”, aldus projectleider Maarten Bakker van Stichting Duurzaam Berkum. Er zijn drie opties: Een warmtenet, elektrisch verwarmen of de huizen verwarmen met een hybride warmtepomp met op termijn duurzaam gas. “Elke bewoner krijgt de mogelijkheid om een voorkeur uit te spreken”, aldus Bakker. “In oktober 2023 willen we alle bewoners raadplegen en wordt een voorkeur uitgesproken over wat we als wijk zien als beste manier om aardgasvrij te worden. We hebben tien maanden om de wijk daarop voor te bereiden. Dat doen we via informatieavonden en een campagne”, aldus Koopman. 

De wijk kan alvast aan de slag met drie miljoen euro op zak. “Dit is soms een lastige materie. Want wanneer ben je aardgasvrij-ready? Wanneer is je huis genoeg geïsoleerd en hoe pak je dat aan? We proberen het zo eenvoudig mogelijk te maken en steeds meer te communiceren. Ook hoeven we niet alles zelf uit te vinden. Er is al veel informatie beschikbaar op landelijke websites van de overheid, zoals verbeterjehuis.nl. Met ons team van vrijwilligers, de Berkumse energiecoaches en enkele bedrijven werken we samen om de vaart erin te krijgen”, aldus Bakker.

Gerard Meijeringh

Trots tonen de kinderen met initiatiefnemer Jolan Van de Waeter (derde van rechts) hun zelfgemaakte huis.
Eindpresentatie Cultuur in de Wijk in Holtenbroek; kinderen bouwen met Abby D. aan een kleurrijk huis Algemeen 20 apr, 12:56
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over het ambacht achter de film door Jasper Rietman Algemeen 20 apr, 09:55
Bram van Polen en Ron Jans halen herinneringen op aan de bekerfinale tegen Ajax.
PEC Zwolle in Historisch PersPECtief: 10 jaar na de bekerfinale Sport 20 apr, 06:00
Afbeelding
Zeeuwse rockband Racoon geeft extra optreden in Hedon Algemeen 19 apr, 17:33
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 19 apr, 17:14
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 19 apr, 17:11